Intian presidentin palkinto Chaptewadin kylälle Ambegaonin hankkeessa

Chaptewadin kylää johtavat naiset, eikä heidän intoaan voi pysäyttää. He tapaavat kerran kuukaudessa, keskustelevat keskenään ja sitten miesten kanssa. Jokaisella naisella on äänivaltaa kyläkokouksissa. Naisten ansiosta kylässä on lopetettu alkoholin käyttö kokonaan ja kylä on siisti. Intian presidentti on myöntänyt kyläläisille kannustuspalkinnon hyvästä työstä ja valtio pitää kylää esimerkkinä, josta voidaan ottaa oppia laajemminkin.Naiset päättivät, että kylä siivotaan yhteisvoimin kerran viikossa, mukana ovat myös miehet ja lapset. Yhdessä pohditaan vaikeitakin asioita ja etsitään ratkaisuja. Koulutus kiinnostaa, koska aikaisemmin siihen ei ollut mahdollisuuksia. Nyt sekä tytöt että pojat käyvät koulua. Lapset seuraavat uutisia, ovat uteliaita ja halukkaita oppimaan uusia asioita. He voivat saada käyttöönsä polkupyörän, jos koulumatka on pitkä. Kouluihin on hankittu penkkejä; enää ei tarvitse istua lattialla, joka sateiden aikaan muuttuu savivelliksi.

Jokaisella perheellä on oma wc. Kaikki käyttävät käymälöitä ja etenkin tytöt ovat tyytyväisiä, oma käymälä on myös turvallisuustekijä. Taudit ovat vähentyneet ja ihmisten terveydentila kohentunut. Intiassa syödään perinteisesti sormin ja edelleen käytetään syömiseen vain oikeata kättä. Vasen käsi on tarkoitettu henkilökohtaisen hygienian hoitoon. Suomalainen vieras sai puristaa puseronhelmaa vasemmalla kädellä ruokailun aikana, jottei olisi häpäissyt itseään ja maanmiehiään syömällä väärällä kädellä.

Tässä kylässä on jokaisessa kodissa myös oma keittiöpuutarha. Se on käytännössä pitkulainen lehvämaja, jonka sisällä kasvatetaan vihanneksia ja kukkia. Lehvästö on hyvä varjokatos kuivana kautena. Kyläläiset kasvattavat myös puuntaimia, mm. papaijoita. Perheet ovat saaneet kaksi eekkeriä maata viljeltäväkseen, se mahdollistaa oman sadon ja miehet voivat olla kotona sen sijaan, että lähtevät muualle töihin.

Tsunamin jälkeen Chaptewadin asukkaat lahjoittivat pienen rahasumman katastrofin uhreille. Kyläläisten toiminta on saavuttanut mainetta jo laajemminkin. Intian presidentti on myöntänyt kyläläisille kannustuspalkinnon hyvästä työstä ja valtio pitää kylää esimerkkinä, josta voidaan ottaa oppia laajemminkin. Asukkaat ovat myös päättäneet auttaa omatoimisesti muiden kylien asukkaita kehittymään samaan suuntaan. He aikovat jatkaa kehittymistä senkin jälkeen, kun World Visionin hanke on päättynyt.

Moni kylä onkin vielä alkutaipaleella ja Cheptewadin kylä on esimerkki vuosien työstä, vaikeuksista ja onnistumisista. Kylä on osa Ambegaonin alukehityshanketta, jota suomalaiset ovat rahoittaneet ja jonka eteen on sekä Intiassa että Suomessa tehty valtavasti työtä. Intialaista paikallistuntemusta ja ammattiosaamista jopa uhrautuvassa määrin oli pakko nöyrästi kunnioittaa, kun kuunteli eri työntekijöiden kertomuksia. Kehotimme heitä muistamaan, että heillä on myös omat perheet, jotka tarvitsevat heitä siinä kuin hankkeetkin. Burn out on uhkana Intiassakin.

Teksti ja kuvat:
Heli Mustakallio
Suomen World Visionin hallituksen jäsen
Hankematkalla Intiassa syyskuussa 2007

Lue lisää Ambegaonin aluekehityshankkeesta

Lisätietoa:
Suomen World Vision
Asiakaspalvelu
asiakaspalvelu@worldvision.fi
Puh. (09) 681 8300