Intian vammaiset lapset saivat äänensä kuuluviin

Kesäkuu toi mukanaan uusia vaikuttamismahdollisuuksia Intian lapsille. Ensimmäistä kertaa vammaiset lapset puhuivat Intian päättäjille yhteisellä äänellä.

Useat intialaisvanhemmat eivät lähetä vammaisia lapsiaan kouluun. Priyan äiti halusi kuitenkin lapselleen koulutuksen, ja tyttö kulkee koulumatkat World Visionin lahjoittamalla kolmipyörällä. Kuva: Kit Shangplian / World Vision.

Intian ensimmäinen vammaisten lasten osavaltiokokous toi kesäkuun alussa yhteen lähes 60 lasta eri puolilta Andhra Pradeshin osavaltiota. Kokouksen tavoitteena oli luoda foorumi, jonka kautta vammojen kanssa elävien lasten ääni saataisiin kuuluviin.

– Tähän mennessä vammaisten lasten ääni ei ole päässyt esiin valtiotason päätöksenteossa, kertoo Jacob Devabhaktula, Intian World Visionin vammaisneuvoja.

Tilanteeseen on kuitenkin tulossa muutos.

– Aiomme luoda osavaltioihin vammaisten lasten verkostoja, jotka tuomme yhteen joulukuun kolmas päivä, YK:n kansainvälisenä vammaisten päivänä, Devabhaktula selittää.

Vaatimuksia päättäjille

Kesäkuun alun kolmen päivän kokoontumisen aikana lapset osallistuivat innokkaasti keskusteluihin ja väittelyihin, joissa puhuttiin arjen perusasioista, kuten koulutuksesta ja terveydestä. Ongelmaton liikkuminen oli arjen sujuvuuden kannalta vammaisille lapsille erityisen tärkeä aihe.

Kokoontumisen päätteeksi lapset tekivät yhteenvetoja ja kirjoittivat julistuksen, jonka vaatimukset esitettiin vammaisten hyvinvoinnista vastuussa oleville Intian valtion virkamiehille.

– Kokous antoi vammaisille lapsille mahdollisuuden kertoa huolistaan ja tulla kuulluiksi, kertoo Reni Jacob, Intian World Visionin vaikuttamistyön johtaja.

– Meidän tehtävämme on vahvistaa heidän ääntään, jotta se kantautuisi myös korkeimman tason poliitikkojen ja päätöksentekijöiden korviin, Jacob sanoo.

Intian vammaisten määrää ei tiedetä varmasti, mutta joidenkin arvioiden mukaan Intiassa on noin 18,5 miljoonaa eri tavoin vammaista ihmistä – UNESCOn mukaan jopa 40 miljoonaa. Noin kolmasosa Intian vammaisista on lapsia, joista suurin osa ei käy koulua. Vammaisuuteen liittyy usein ennakkoluuloja ja syrjintää.

Vammaisuuden suurimpia aiheuttajia ovat tartuntataudit, varhaislapsuudessa sairastettu tulehdus, ravinnon puute, riittämätön terveydenhuolto, perheiden sisäiset avioliitot ja nuorten tyttöjen liian aikaiset raskaudet. Noin kolmasosa vammaisuuksista olisi estettävissä.

Vammaisten lasten, aikuisten sekä heidän perheidensä tarpeet ja oikeudet ovat jo kahden vuoden ajan olleet myös Suomen World Visionin työn keskiössä järjestön kaikissa ohjelmamaissa.

Teksti: Eveliina Viitanen
Lähde: Intian World Vision ja childlineindia.org.in