Isoäidit huolehtivat AIDS-orvoista oma-apuryhmän tuella

Koko Afrikkaa koetellut HIV-epidemia on vienyt Keniassakin mukanaan paljon työikäistä väestöä jättäen jälkeensä tukea kaipaavia AIDS-orpoja. Vailla vakituisia tuloja oleville isoäideille tämä hoitovastuu on tuonut uudenlaisia haasteita. Yksi keino ruokkia ja kouluttaa lapset ovat naisten perustamat oma-apuryhmät.

- AIDS vei minulta kolme lasta ja jätti kolme kovia kokenutta lastenlasta elätettäväkseni. Minulla ei ollut säännöllisiä tuloja, joten tunsin olevani todella epätoivoisessa tilanteessa, kertoo 73-vuotias Dorcus Auma korinpudonnan lomassa.  

Vuonna 2008 hän löysi Kagwan naisten oma-apuryhmän, joka koostui 28 muusta samassa tilanteessa olevasta naisesta. World Visionin johdolla ryhmä opetteli taloudenpidon ja säästämisen perusteita. Lisäksi kehitettiin vertaislainajärjestelmä, jossa kulloinkin eniten taloudellista tukea tarvitsevat jäsenet voivat lainata rahaa 1% korolla.

- Autoimme heitä perustamaan säästö- ja lainajärjestelmän, eräänlaisen yksinkertaisen kyläpankin. Tavallisesta pankista lainan saaminen olisi heille mahdotonta. Naiset ovat jo iäkkäitä ja heillä on paljon lapsenlapsia huollettavanaan, joten he eivät voi osallistua samalla tavalla elannon hankkimiseen kuin nuoremmat, mutta he saavat huomattavia tuloja valmistaessaan köysiä, koreja ja mattoja paikallisista raaka-aineista, kertoo ryhmää opastanut Jedidah Mwendwa.   

Ryhmä tapaa torstaisin, jolloin se kasaa yhteen kaikki valmistetut tuotteet. Sitten yksi ryhmän jäsenistä lähtee läheiselle Oyugisin torille 60 kilometrin päähän myymään tuotteet. Seuraavana maanantaina jokaisen saadut myyntitulot lasketaan ja kirjataan säästöiksi.

- Ryhmään liittymisen jälkeen elämäni on muuttunut. Olen voinut aloittaa maanviljelyksen, ja lapsenlapsillani on syy hymyillä, sillä heillä on riittävästi ravitsevaa ruokaa pöydässä joka päivä, Dorcus Auma toteaa samalla kun hän opastaa 16-vuotiasta tyttärentytärtään punomisen saloihin.