James - Oma yritys tuo toimeentulon

James - Oma yritys tuo toimeentulon

Nairobilainen James Nuthu Gochu hymyilee ujosti. Aina nykyhetki ei ole tuntunut yhtä palkitsevalta tai tulevaisuus näyttänyt yhtä valoisalta. Syynä hyvään mieleen on ammatin suoma elämä, joka tuo säällisen toimeentulon lisäksi onnistumisen tunteita ja on pyyhkinyt menneisyyden ikävämpiä muistoja taka-alalle. Jamesin kuten niin monen nuoren elämä Nairobin Korokochon slummissa on ollut täynnä haasteita. Vaikeuksista huolimatta Jamesin äiti on aina jaksanut luoda uskoa lapsiinsa. 

– Köyhyys ei kestä ikuisesti ja parempia asioita tapahtuu, James kertoo äitinsä monesti sanoneen.

Jamesin elämä muuttui kaksi vuotta sitten, kun hän pääsi mukaan World Visionin ammattikoulutusohjelmaan. Suomen World Visionin tuella on Nairobissa koulutettu 700 syrjäytymisen, päihteiden, varastelun, hivin tai muutoin vaikean elämäntilanteen kanssa kamppaillutta nuorta.

Nuorille annetaan alkuun ammatinvalinnanohjausta, jotta omaan tilanteeseen ja toiveisiin sopivin ala löytyisi. Ammattivaihtoehtoja on korjaustöistä kauneudenhoitoon, muotisuunnitteluun ja muihin ammatteihin.

– Tekninen ala on kiinnostanut aina ja työnäkymät vaikuttavat hyvältä, perustelee James omaa valintaansa.

Monenlaista tukea

Ammatillisen tuen lisäksi nuoret saavat elämäntaito-opastusta sekä tietoa yritystoiminnasta ja hivistä. Opetuksen laajentaminen yli ammattiaineiden on välttämätöntä, sillä nuorilta puuttuu usein aiempien sukupolvien malli. Monella on vastuu myös nuoremmista sisaruksistaan. Yksistään aidsin orpouttamia on paljon, sillä hi-virusta esiintyy Korokochossa väkilukuun suhteutettuna puolet enemmän kuin muualla Keniassa.

Yhteinen yritys työllistää

Jamesin Unity Collegen opinnot sisälsivät sähköinsinöörin opintoja ja tietotekniikkaa. Koulumaksut hoituivat World Visionin kautta, mutta nuorukainen satsasi itsekin tulevaisuuteen ja säästi vähästään koko opiskeluajan. Suurin osa yrittäjiksi tähtäävistä toimii samoin, sillä pienetkin säästöt ovat merkittävässä asemassa omaa yritystä aloitettaessa.

– Avasimme yrityksemme heti valmistuttuamme opiskelukavereideni Thomas Kamanden ja Wallace Kamaun kanssa. Huollamme Global Tech -liikkeessämme kotiseudullamme matkapuhelimia ja tietokoneita, James kertoo.

Liikekumppanit suunnittelevat toimintansa tarkasti.

– Uskomme yhteistyöhön, meillä jokaisella on omat vahvuutemme. Joku meistä osaa korjata sellaisen laitteen, jota joku toinen taas ei osaa. Pärjäämme laadulla ja kovalla työnteolla, jatkaa James. 

Kahden alueen asiakaskunta

Nuorukaisten yritys sijaitsee keskellä tiheimmin asuttua Korokochon slummia.

– Paikka valikoitui tähän siksi, että meille pääsevät niin Korokochon kuin Kariobangin asukkaat. Täältä saa harvoin kännykkä- ja tietokonehuoltoa samasta paikasta, kertoo James.

Tuottavan yrityksen pyörittäminen on silti haastavaa. Erityisesti alkuun oli pula sopivista työvälineistä ja pääomasta.

– World Visionin väki näki ponnistelumme ja tuki onneksi meitä vielä opintojen jälkeenkin. He lahjoittivat yritykseemme tarvikkeita, kuten tietokoneen, työkaluja ja viimeistely-yksikön, kiittää James. 

Keskimäärin yrityksen aloituskuluihin Nairobissa tarvitaan noin 200 euroa. Toki alakohtaiset erot ovat suuria. Jamesin, Thomasin ja Wallacen yrityksessä liikkeelle lähdettiin maltilla.

– Tavoitteenamme on laajentaa toimintaa eri toimipaikkoihin, kun säästöjä kertyy vähän enemmän. Toistaiseksi on hyvä näin, sanoo James. 

Katse tulevaan

Maan mittapuun mukaan James pärjää hyvin, sillä hän tienaa yli puolet enemmän kuin keskiverto kenialainen. Nuoret aloittavat Keniassakin toimentulon rakentamisen pienestä.

– Pärjään tuloillani ja pystyn tukemaan perhettäni. Lisäksi säästän joka kuukausi kahdeksan euroa liiketoiminnan laajentamista varten, kertoo James. 

James on yhdessä liikekumppaneidensa Thomasin ja Wallacen kanssa laittanut kotiseudullaan hyvän kiertämään.

– Elämäni on jo nyt kaikin puolin mallillaan ja olen siitä kiitollinen. Täällä on kuitenkin paljon nuoria, jotka ovat vielä samassa jamassa kuin minä pari vuotta sitten. Siksi olemme aloittaneet tarjoamaan ilmaisia harjoittelupaikkoja nuorille liikkeessämme, James kertoo.