Janna ja muut tunnetut suomalaiset vastustavat silpomista

Kuva: Mikko Harma

Kansainvälistä silpomisen vastaista päivää vietetään huomenna 6. helmikuuta. Suomen World Visionin Pelasta pimppi -kampanja nostaa esiin käytännön, joka rikkoo tyttöjen ihmisoikeuksia räikeällä tavalla.

Samalla kampanja vaatii toimia silpomisen lopettamiseksi. Kampanjassa mukana oleva laulaja Janna  on jo kouluikäisestä asti pohtinut silpomiskäytäntöä ja peräänkuuluttaa asian esille nostamista.

- Silpominen on vakava ihmisoikeusloukkaus, jonka edessä ei pidä vaieta. Sitä pitää vastustaa kovaäänisesti niin kauan, kunnes se loppuu kokonaan kaikkialta maailmasta, Janna sanoo.

Mukana Pelasta pimppi -kampanjassa ovat myös psykoterapeutti Maaret Kallio, äitiysfysioterapeutti Piritta Hagman, muusikko Jannika B, keittiömestari Tomi Björck, nyrkkeilijä Eva Wahlström, valokuvaaja Meeri Koutaniemi, suunnittelija Paola Suhonen, näyttelijä Risto Kaskilahti, nuorisotyöntekijä ja aktivisti Ujuni Ahmed ja Finlaysonin toimitusjohtaja Jukka Kurttila.

Näin julkkikset vastustavat silpomista:

”Nimeni on Maaret Kallio, olen suomalainen psykoterapeutti. Tytöt ja naiset kokevat edelleen sukupuolielimiin kohdistuvaa silpomisväkivaltaa. Jokaisella tytöllä ja naisella on oltava täysi itsemääräämisoikeus omaan kehoonsa. Silpomisen on loputtava. Siksi olen mukana Pelasta pimppi -kampanjassa."

"Nimeni on Jannika B., olen suomalainen muusikko. Tyttöjen silpominen on käsittämättömän raaka ja turha toimenpide, joka aiheuttaa niin henkisiä kuin fyysisiä komplikaatioita. Sen täytyy loppua."

”Nimeni on Tomi Björck, olen suomalainen keittiömestari. Silpominen aiheuttaa tytölle fyysistä ja psyykkistä tuskaa. Suomen World Visionin työn ansiosta moni tyttö on pelastunut silpomiselta. Siksi minäkin olen mukana tukemassa tätä kampanjaa."

”Nimeni on Meeri Koutaniemi, olen suomalainen valokuvaaja. Silpominen on vakava ihmisoikeusrikos ja väkivallanteko. Tyttöjen sukupuolielimet silvotaan usein tunnistamattomiksi. Silpominen myös katkaisee usein tyttöjen koulunkäynnin ja pakottaa heidät jättämään perheensä."

”Olen Risto Kaskilahti, suomalainen näyttelijä. Yli kolme miljoonaa tyttöä silvotaan vuosittain. Se on käsittämätöntä ja rikollista. Vastustan haitallista perinnettä, joka tarkoittaa tytöille usein koulunkäynnin loppumista, varhaista avioliittoa ja elinikäisiä terveyshaittoja.”

”Olen Piritta Hagman, suomalainen äitiysfysioterapeutti. Naisena, kahden tyttären äitinä ja naisten terveyteen erikoistuneena fysioterapeuttina koen sekä henkilökohtaista että ammatillista vastuuta nostaa ääneni kuuluville tästä äärimmäisen vakavasta tyttöihin ja naisiin kohdistuvasta ihmisoikeusrikkomuksesta. Silpominen ryöstää häikäilemättömästi naisilta oikeuden heidän omaan kehoonsa sekä seksuaaliseen terveyteen. Jokainen silpominen asettaa tytöt hengenvaaraan. Ja vaikka aihe on arka ja vaikea, emme voi emmekä saa vaieta ennen kuin jokainen maailman tyttö on fyysisesti koskematon ja turvassa."

”Olen Paola Suhonen, suomalainen suunnittelija. Silpomista ei voida mitenkään perustella ja sen tulisi olla rangaistava teko. Valistus ja tiedottaminen ovat vahvoja työkaluja tämän järjettömän "perinteen" lopettamisessa. Jos voin omalla työpanoksellani ja ammattiosaamisellani tukea asioita, joilla maailmasta saadaan parempi ja oikeudenmukaisempi paikka kaikille elää ja olla onnellisia, teen sen ilman muuta!"

”Olen Eva Wahlström, suomalainen ammattinyrkkeilija. Silpominen on jotain sellaista, mitä me emme täällä länsimaissa edes pysty ymmärtämään. Se on kauheaa väkivaltaa, josta tyttö kärsii lopun elämäänsä. Se on yksinkertaisesti väärin.”

Janna ja Jannika B esiintyvät World Visionin Pelasta pimppi -illassa Helsingin Apollossa torstaina 8.2 klo 17. Tilaisuus on kaikille avoin (narikkamaksu 3 euroa). Tervetuloa mukaan!

Kampanjaan voi osallistua tukemalla Suomen World Visionin silpomisen vastaista työtä Keniassa:

Verkkolahjoitus: worldvision.fi/pelasta-pimppi
Tekstiviesti: 10 euron arvoinen tekstari AUTAN numeroon 16499

Lisätiedot kampanjasta:


Ohjelmajohtaja Annette Gothóni, Suomen World Vision

+358 40 5950 892

annette.gothoni@worldvision.fi

Haastattelupyynnöt ja taustamateriaalit:


Tiedottaja Tiina Usvajoki, Suomen World Vision

+358 40 7677 827
tiina.usvajoki@worldvision.fi