Joululahja, joka taltuttaa villinorsun

Elefanttiaidalla suojataan koteja ja viljasatoja villielefanttien hyökkäyksiltä Sri Lankassa. Aidan ansiosta köyhän perheen arki muuttuu turvallisemmaksi, kun lapset voivat leikkiä ulkona eikä toimeentulon tai kodin menettämistä tarvitse pelätä.

Villielefanttien luonnollinen asuinalue on pienentynyt ihmisasutusten levittäytyessä yhä laajemmalle Sri Lankassa. Pahimmillaan välikohtauksissa menetetään ihmishenkiä. Elefanttiaita (33 euroa) pitää norsut turvallisen välimatkan päässä asutuksesta, viljelmistä ja asukkaista.

– Aidoilla on saatu vähennettyä merkittävästi ihmishenkien menetystä ja ne ovat tuoneet turvaa myös elefanteille.  Ennen aitoja hyökkääviä norsuja vastaan puolustauduttiin pitämällä kovaa ääntä ja valitettavan usein apuna olivat myös aseet. Yhä monissa aidattomissa kylissä maanviljelijät joutuvat valvomaan öitä tähystyskopeissa, kertoo ohjelmakoordinaattori Juha Valta Suomen World Visionilta.

– Norsut ovat erittäin älykkäitä eläimiä eivätkä ne yritä väkisin pyrkiä aidan läpi. Aidat ovat ystävällinen vaihtoehto niin elefanteille kuin ihmisillekin, sillä ne eivät vahingoita norsuja ja ne ovat taloudellisesti kannattavampi ratkaisu kuin esimerkiksi muurien rakentaminen, Valta selittää. 

Sähköistetty suoja-aita rakennetaan erityisvalmisteisesta vaijerista, puisista tolpista sekä betonipalkeista. Lahjan avulla rakennetaan 10 metriä elefanttiaitaa Ehetuwewan ja Galnewan väliselle rajalle Sri Lankaan.

Lahjaksi lehmä -kaupan kautta voi hankkia elefanttiaitaa ja muita eettisiä lahjoja. Sähköiset kortit ovat perillä saman päivän aikana ja postikortit ehtivät perille jouluksi, kun ostat lahjat viimeistään 20.12.

Lataa painokelpoinen kuva.
Lue myös artikkeli: Villinorsu taltutetaan lempein keinoin.


Lisätietoja eettisistä lahjoista:
Tiia Vihavainen / Suomen World Vision
varainhankintapäällikkö
+358 400 717 762
tiia.vihavainen@worldvision.fi

Lisätietoja elefanttiaidasta:
Juha Valta / Suomen World Vision
ohjelmakoordinaattori, Intia
+358 40 722 9344
juha.valta@worldvision.fi

Tausta-aineistot ja kuvamateriaalit:
Satu-Maria Nurisalo / Republic of Communications
+358 45 130 2609
satu-maria.nurisalo@republic.fi