Joulupukki lahjoitti lehmän

Joulupukkisäätiö ja Suomen World Vision kampanjoivat jälleen yhdessä maailman lasten auttamiseksi. Tänä jouluna säätiö on valinnut World Visionin ulkomaan hyväntekeväisyyskohteekseen. Säätiön puhemies, Joulupukki, lahjoitti järjestön kautta lehmän ja esikoulun rakennustarvikkeita, jotka auttavat köyhiä lapsia Intiassa.

Joulupukki lahjoitti tukiryhmänsä Joulupukkisäätiön kanssa lehmän Intiaan. Pukki ilahtui, kun selvisi, ettei lehmää tarvitse postittaa Suomesta saakka. Halin saa Fallkullan kotieläintilan Viola. Kuva: Heli Hirvelä


 – Poromiehiähän mie, mutta kyllä lehmätkin ovat mukavia, punanuttu tunnustaa.

Hän on ostanut Lahjaksi lehmä -lahjakaupasta lahjan, jonka myötä köyhä perhe Intiassa saa kantturan ja maitoa. Lapset saavat ravintolisän, ja perhe voi myydä osan maidosta ja näin saada lisätuloa.

– On se kiva, että tällaisia eettisiä lahjoja on olemassa. Suosittelen niiden ostamista myös muille, pukki toteaa.

– Lehmä on oiva joululahja sellaiselle, jolla jo on kaikkea, vähän niin kuin tuo joulumuori.


Pukin ostamat lahjat auttavat

Pukin ostokset on toimitettu perille osana Suomen World Visionin kehitysyhteistyötä. Ne päätyivät Keski-Intiaan Sagarin aluekehitysohjelmaan. Avustuskohde sijaitsee syrjäisellä maaseudulla, missä esiintyy paljon köyhyyttä ja epätasa-arvoa. World Vision työskentelee siellä 48 kylässä parantaakseen paikallisten kanssa erityisesti naisten asemaa, lasten hyvinvointia sekä vähentääkseen köyhyyttä.  

Maaseudulla lapsikuolleisuus- ja aliravitsemusluvut ovat korkeat ja kouluopetuksen arvostus ja laatu heikkoa. Alueella vallitsee vahva kastijärjestelmä, mikä näkyy köyhien ja erityisesti naisten heikkona asemana. Kaikkein köyhimmillä perheillä ei ole varaa laittaa lapsiaan kouluun.

Joulupukin lahjaksilehma.fi:stä ostamat lahjat päätyivät Aasoli-nimiseen kylään. Lehmä annettiin naisten oma-apuryhmälle – tosin ei aivan lehmänä vaan paikallisesti suosittuna vesipuhvelina – ja ostamansa kaksi Esikoulu-lahjaa tukevat esikoulun rakentumista.


Naisten oma-apuryhmä pyrkii parantamaan naisten toimentuloa ja asemaa. Yhteiskuvassa ovat mukana esikoulun opettaja Kalpana (vas.) ja Suomen World Visionin aluekoordinaattori Heidi Heikkinen.

Lehmän serkku vesipuhveli

Aasoliin on perustettu naisten oma-apuryhmä, joka kokoaa naisia yhteen keskustelemaan heidän kohtaamistaan ongelmista ja säästämään rahaa yhteiseen kassaan. Tulevaisuudessa ryhmä saattaa aloittaa pienimuotoisen yritystoiminnan. Sitä ennen se pystyy antamaan yhteisistä säästöistä pieniä lainoja jäsenilleen.

Yksi ryhmän jäsenistä on Hari Bhai, jonka pienen pojan World Vision havaitsi olevan aliravittu ja sairastavan tuberkuloosia. Perheelle annettiin pukin ostama vesipuhveli, jotta perhe voisi parantaa lastensa terveyttä sekä saisi lisätuloja maidon myynnistä. Nyt pieni Bharat voi jo paremmin. Hän juo puhvelin maitoa mielellään ja painonsa nousee hitaasti mutta varmasti.


Hari Bhai ja poikansa Bharat ihastelevat yhdessä perheen isän kanssa yhteisiä vesipuhveleitaan. 

Puhvelin hankinta ajoitettiin niin, että viisilapsisen perheen puhveli synnytti poikasen. Yhden puhvelin sijaan niitä onkin nyt kaksi. Tuoreet lypsykarjan omistajat ovat saaneet koulutusta eläintensä hoitoon. Hyvällä hoidolla maidon tuotanto on parempaa.

Eskarin ovet aukeavat                                             

Joulupukin kaksi Esikoulu-lahjaa päätyivät Aasoliin tukemaan juuri ovensa avaavan uuden esikoulun rakentumista. World Vision on huolehtinut esikoulun rakennuskuluista, paikallishallinto tarjosi tontin, ja valtio on sitoutunut maksamaan lastentarhaopettajan palkan. Kylän vanha ja liian pieni eskari oli valmistettu lehmänlannasta ja savesta, mikä teki leikkimisen ja syömisen lattialla epähygieeniseksi.


Rakennusmiehet viimeistelevät Aasolin uutta esikoulua, jonka rakentumista joulupukkikin on tukenut.

Aasolin esikouluun pääsee 150 alle viisivuotiasta lasta. Sen lisäksi, että naiset pääsevät töihin tuomalla lapsensa hoitoon 4-6 tunniksi päivässä, on lasten tuominen eskariin myös tärkeä osa aliravitsemuksen vastaista taistelua: hoidokit saavat päivittäin valtion tarjoaman aterian. Esikoulu, hindiksi aanganwadi, toimii myös koko kylän terveystiedotusta ja -palveluja tarjoavana keskuksena. Siellä järjestetään rokotus-, ravitsemus- ja hygieniakampanjoita. Lapset ja raskaana olevat naiset pääsevät esikoulun puitteissa säännöllisiin terveystarkastuksiin.

Joulupukin ostamat eettiset lahjat todella auttavat. Ensi vuonna pukki matkustaa Intiaan katsomaan, miten Bharatin perhe, lehmä ja pienet eskarilaiset voivat.

Teksti: Tanja Railo


TAUSTAA

Joulupukkisäätiö ja Suomen World Vision kampanjoivat toistamiseen yhdessä maailman lasten auttamiseksi. Vuonna 2012 säätiö kohdentaa Joulupukin Lahjan järjestön työn tueksi. Lahjoitus ohjautuu Lahjaksi lehmä -lahjakaupan kautta Suomen World Visionin kehitysyhteistyöhön Sagarin alueella Keski-Intiassa.

Katso video pukin ja lehmän jouluisesta kohtaamisesta!

Tästä pääset eettisille jouluostoksille Lahjaksi lehmä -lahjakauppaan!