Köyhyyden vähentäminen ehkäisee lasten joutumista seksityöhön

Kehitysyhteistyöjärjestö Suomen World Vision haluaa kiinnittää huomiota lasten seksuaalisen hyväksikäytön ehkäisyyn Maailman turismipäivänä 27.9.

- Köyhyyden vähentäminen ruohonjuuritasolla on tärkeää, jotta seksin myyminen turisteille tai paikallisen kysyntään ei olisi alaikäisten tyttöjen ja poikien ainoa mahdollisuus parempaan toimeentuloon, sanoo Suomen World Visionin Aasian aluepäällikkö Miikka Niskanen.

Turistivirrat erityisesti Kaakkois-Aasiaan kasvavat huimaa vauhtia. Kärjessä on Thaimaa, mutta myös Laosissa ja Kambodžassa vieraili viime vuonna arviolta 2,5 miljoonaa matkailijaa. Suur-Mekongin alueen maissa lapsilla on korkea riski joutua hyväksikäytetyiksi ja syynä tähän on ensisijaisesti köyhyys.

Niskanen on työskennellyt aiemmin kahdeksan vuotta World Visionin palveluksessa Suur-Mekongin alueella, missä järjestö tekee laajalti lapsi- ja ihmiskaupan vastaista työtä.

- Erityisen hyvin on toiminut se, että jo hyvinkin nuorina ihmiskaupan uhreiksi ja seksityöhön joutuneet, mutta siitä irtipäässeet, ihmiset kertovat kokemuksistaan lapsille ja nuorille.

World Vision tukee Mekongin alueella muun muassa lasten ja erityisesti tyttöjen koulutusta. Lisäksi vaikutetaan yhteistyössä YK:n ja muiden järjestöjen kanssa maiden hallituksiin, jotta ne vahvistaisivat omia lastensuojelumekanismejaan.

- Thaimaassa viranomaiset puuttuvat jo jämäkästi lapsikauppaan ja lapsiin kohdistuvaan seksiturismiin, mutta Kaakkois-Aasian muissa maissa tilanne on toinen, Niskanen toteaa.

Yhteistyötä tehdään median ja matkailualan kanssa, jotta tieto lapsiin kohdistuvista vaaroista ja vastuullisesta turismista leviäisi mahdollisimman tehokkaasti.

Myös turisteilla on valtaa vaikuttaa lasten asemaan ilmoittamalla hyväksikäyttöepäilyistä paikallisille viranomaisille sekä valitsemalla vain vastuullisesti toimivia hotelleja ja ravintoloita, joihin ei esimerkiksi päästetä lapsia ilman oman huoltajan seuraa.   

Lisätietoja:

Miikka Niskanen
Aasian aluepäällikkö
puh. 043 211 3187
miikka.niskanen@worldvision.fi