Kaihileikkauksilla apua ja iloa kenialaisille

Länsi-kenialaisen Cheborororwan terveyskeskuksen ulkopuolella istutaan jo odottamassa, sillä keskuksessa tehdään tänään 49 kaihileikkausta. Muutamilla paikalla olijoilla näkyy jo lappu toisen silmän suojana.
Isoisä Cheboi on leikattu ensimmäisten joukossa.
- Ihan hyvin meni. Hieman kyllä hirvitti, mutta nyt se on tehty, Cheboi virnistää.
Toisella puolella pihaa istuu Andrea, jonka kaihi todettiin edellispäivän näöntarkastusten yhteydessä.
- Enää kaksi ennen minua. Sitten on minun vuoroni, Andrea sanoo reippaana.

Leikkaus vaatii vakaan käden

Leikkaussali on tavallinen huone, jonka ikkunat on peitetty verhoilla ja jossa on kaksi vuodetta vierekkäin. Sairaanhoitajien ja kirurgin kasvoilla on suojukset. Kirurgin käyttämä laite on asetettu vuoteiden keskelle. Molemmilla vuoteilla on potilas.
Vasemmanpuoleisella vuoteella olevaa potilasta valmistetaan leikkausta varten. Potilaan silmä puudutetaan puudutuspiikillä, minkä jälkeen silmän päälle sidotaan tennispallo. Pallon tarkoituksena on levittää puudutusainetta koko silmän alueelle.
- Suomessa käytämme piikkien sijaan puudutustippoja, mutta meillä leikkaus tehdään uudemmilla varusteilla. Keniassa käytetty leikkaustapa vaatii enemmän kosketusta silmään ja todella vakaan käden, silmälääkäri Niina Hintikka kertoo.

Toisella vuoteella makaavan potilaan silmää leikataan paraikaa. Potilaan kasvot on peitetty niin, että vain leikattava silmä on näkyvissä.
Lattialla on kaasuliesi, jonka päällä on kattila. Kiehuvassa vedessä keitetään edellisen potilaan leikkauksessa käytetyt instrumentit. Pöydällä on myös ämpäri, jossa on desinfiointiainetta. Kaikki tarvittava löytyy muutamalta pöydältä.

- Tähän mennessä leikkauksia on tehty noin kymmenen, leikkauksia tekevä kenialaislääkäri Leonard Wanyonyi kertoo.
- Leikkaukset on aloitettu vasta vajaa kaksi tuntia sitten, joten vauhti on mahtava. Suomessa leikkauksia ei millään saa tehtyä yhden päivän aikana kymmentä enempää, Niina Hintikka toteaa. Tämä on ollut todella mielenkiintoista. Aivan uskomatonta, mihin näissä olosuhteissa pystytään, hän kiittelee kenialaisia kollegoitaan.
 

Tavoitteena todellinen jälleennäkeminen

Seuraavana päivänä päivää aiemmin leikattujen kaihipotilaiden siteet on jo poistettu, ja ne, joilta leikattiin vain toinen silmä, on kotiutettu.
Pihalla puun varjossa istuu kuitenkin vielä isoisä Cheboi, sillä hän odottaa toisen silmänsä leikkausta.
- Oikea silmä leikattiin eilen ja tänään on vasemman vuoro, Cheboi kertoo. Olen todella tyytyväinen. Vielä yksi yö ja sitten pääsen kotiin, hän iloitsee ja taputtaa riemukkaasti käsiään.

Myös Andrea on jäänyt odottamaan toisen silmänsä  leikkausta. Hänen vasen silmänsä on leikattu eilen.
- En vieläkään näe täydellisesti, mutta silmä on aiempaa paljon parempi. Ensimmäinen asia, jonka näin miltei kahden vuoden täydellisen sokeuden jälkeen, oli puu. Se oli uskomattoman hieno. Nyt näen myös jo paljon värejä, Andrea kertoo vain päivä leikkauksen jälkeen.

Pian siis myös Andrea voi palata kotiin lastensa ja perheensä luo; luvassa on eittämättä riemukas ja sananmukaisesti todellinen jälleennäkeminen.