Kaksi vuotta Haitin järistyksestä: ”Kun herään, olen turvassa”

World Visionin henkilökunta jäljittää pienen haitilaistytön perhettä. Tyttö on turvassa järjestön ylläpitämässä Interim Care Centerissa.

Yli 200 000 haitilaista menehtyi tammikuussa 2010, kun valtava maanjäristys ravisteli yhtä maailman köyhimmistä valtioista. Monitahoinen avustusoperaatio on auttanut kahden vuoden aikana satojatuhansia ihmisiä, mutta arviolta puolimiljoonaa asuu yhä tilapäisissä leireissä.  

Kansainvälinen World Vision on Haitissa koordinoinut 27 tilapäisleirin toimintaa ja avun välitystä sekä kehittänyt palveluita leireillä asuville ihmisille. Sadat tuhannet haitilaiset ovat hyötyneet puhtaan veden ja ruoan jakelusta, liikkuvista terveysklinikoista, lapsille tarkoitetuista turvallisista leikki- ja oppimistiloista, psykososiaalisesta avusta sekä paremmasta hygieniasta.

Varsinaisen hätäavun välittäminen Haitiin on nyt loppusuoralla. Jatkossa World Vision tukee ihmisten pitkän aikavälin toipumista.

– Kaaoksessa perheistään eroon joutuneita lapsia on onnistuttu palauttamaan sukulaisten hoiviin. Tämä työ jatkuu yhä. Lisäksi parannemme lasten mahdollisuuksia käydä koulua ja aikuisten mahdollisuuksia saada toimeentuloa, toteaa Suomen World Visionin ohjelmajohtaja Tomi Järvinen.

Lasten hyvinvointi ykkösasia

World Visionin päällimmäisenä tavoitteena on lievittää lasten ja perheiden hätää. Yli 7 700 lasta on hyötynyt lapsille perustetuista turvallisista leikkialueista, ja lähes 14 000 kodeistaan paennutta on päässyt majoittumaan 2 500 tilapäissuojaan.

– Aineettoman tuen merkitystä voi olla vaikeaa laskea numeroina ja tilastoina. Esimerkiksi World Visionin terapiaryhmiin osallistuneet ovat saaneet apua ja pystyvät nyt paremmin huolehtimaan lapsistaan. Perheitä yhteen saattava jäljitysohjelma on tarjonnut henkistä tukea monille, kertoo Järvinen.

Eräs järjestön väliaikaisessa lastenkodissa asuva pikkupoika ilmaisi osuvasti sen, mitä tilastot eivät kerro: ”Täällä on hienoa, koska tunnen olevani turvassa aina kun menen nukkumaan ja aina kun herään.”

Haitilaisten toipuminen mullistavasta katastrofista ei tapahdu yhdessä yössä, mutta tavoite on selvä.

– Näen mielessäni Haitin, jossa lapsia rakastetaan, hoivataan ja suojellaan. Heillä on mahdollisuus ilmaista itseään sekä unelmoida, sanoo Haitin World Visionin kansallinen johtaja Jean Claude Mukadi.