Katastrofiapua yli kolmelle miljoonalle kuivuuden uhrille Afrikassa

Matkalla koulusta kotiin lapset voivat pysähtyä juomaan puhdasta vettä World Visionin rakentamalla vesipisteellä. 

Afrikan sarvea ja Sahelin alueita runnellut kuivuus ja siitä aiheutunut ruokakriisi ovat hitaasti helpottumassa. Miljoonat ihmiset ovat saaneet World Visionin katastrofityön ansiosta apua, ja paikallisten tukeminen jatkuu edelleen.   

Vuonna 2011 Afrikan sarvi koki pahimman ruokakriisinsä 60 vuoteen. Jatkunut kuivuus, ruoan hinnan nousu ja paikalliset konfliktit aiheuttivat sen, että yli 13 miljoonaa ihmistä tarvitsi apua.  

Etiopian, Kenian, Somalian ja Tansanian alueilla erityisesti pienet lapset ja äidit kärsivät aliravitsemuksesta.

Afrikan sarven katastrofikeräyksen ansiosta World Vision pystyi auttamaan yli 2,4 miljoonaa ihmistä. Ruoka-apua sai 1,6 miljoonaa ihmistä, ja veden saanti taattiin lähes 800 000 paikalliselle. Esimerkiksi Keniaan Mutungunin kaupunkiin rakennettiin vesipiste, josta alueen 6000 ihmistä saa päivittäin puhdasta vettä. 

Tämän lisäksi World Vision tuki muun muassa suojien rakentamista ja auttoi maanviljelyn kehittämisessä. 

Vaikka Afrikan sarven maissa tarvitaan vielä apua, tilanne on huomattavasti parempi kuin puolitoista vuotta sitten, jolloin World Vision aloitti humanitaarisen operaation. Alueen ihmiset pystyvät nykyään suunnittelemaan tulevaisuuttaan sekä varautumaan paremmin seuraavaan kuivuuteen.

Afrikan sarven operaatio on nyt päättynyt, mutta kansainvälinen World Vision jatkaa paikallisten auttamista pitkäkestoisissa kehitysohjelmissa.

Katastrofityö jatkuu Sahelissa

Afrikan sarvea vaurioittanut kuivuus toistui myös mantereen länsiosissa. Sahelin alueen sadot jäivät odotettua pienemmiksi, mikä aiheutti ruoan hinnan rajun nousun. Lähes 15 miljoonaa ihmistä Nigerian, Malin, Senegalin, Tšadin sekä Mauritanian alueilla kärsi ruokakriisistä. YK:n mukaan yli miljoona alueen lasta oli aliravittuja.

Jo ennen kuivuutta Sahelin alueen tilanne oli vaikea. Joka vuosi alueella menehtyi noin 645 000 lasta, joista 35 prosenttia aliravitsemukseen.

Kansainvälisen World Visionin järjestämä katastrofityö jatkuu edelleen. Tähän mennessä apua on saanut jo yli 950 000 ihmistä.

Kriisialueilla on jaettu ruokaa, lääkkeitä, uutta siemenviljaa ja puhdasta vettä. Samalla World Vision on tehnyt pitkäkestoisempaa kehitysyhteistyötä. Esimerkiksi Malissa ja Nigeriassa osa varoista on käytetty viemäröinnin ja ihmisten hygieniatilanteen ja -tietouden parantamiseen.

Myös suomalaiset ovat auttaneet Afrikan sarven ja Sahelin alueilla kuivuudesta kärsiviä. Lämmin kiitos kaikille osallistuneille. 

Teksti: Paula Pihlava