Kerron kaverille, että kummius on helpoin tapa auttaa

Kirsti Ryytty-Tuominen pohtii tuttaviensa kanssa usein maailmanmenoa. Keskusteluiden lomassa Kirsti saattaa kertoa samalla myös kummiudestaan.

Kenialaisesta Sienna-tytöstä tuli Kirstin ja hänen Hilla-tyttärensä kummityttö seitsemän vuotta sitten. Siennalla ja Hillalla on vain vuoden ikäero.

- Ajattelin, että kummiuden avulla voimme käydä Hillan kanssa lävitse, miten erilaista lasten elämä eri maissa on. Lapsen on vaikea käsittää olosuhteiden erilaisuutta, muistelee Ryytty-Tuominen.

Kun auttamisesta tulee puhe tuttavien kesken, Ryytty-Tuominen saattaa osallistua keskusteluun kertomalla omasta kummiudestaan ja sen mukana tulleista kokemuksista. 

- Ajankohtaiset uutisaiheet vievät usein puheen hyväntekeväisyyteen. Monesti ystävien kanssa tulee keskusteltua elämässä vastaantulevista ongelmista. Lopulta tulee pohdittua, millaisten haasteiden kanssa suurin osa maailman ihmisistä elää, sanoo Ryytty-Tuominen.

Silloin voi olla luontevaa kertoa, että on itse mukana tällaisessa toiminnassa, johon nyt tarvitaan uusia kummeja, ja kysyä kaverilta, onko hän jo kuullut kummiudesta aikaisemmin. Joskus Kirstin tuttavat ovat syttyneet niin, että heistäkin on tullut kummeja.

- Olen kertonut monelle, mitä kummius tarkoittaa. Onpa oma suomalainen kummityttöni ryhtynyt hänkin kummiksi.


Kummius mahdollistaa pitkäjänteisen muutoksen

Kirsti ja hänen tyttärensä halusivat aikoinaan ryhtyä kummiksi nimenomaan tytölle.

- Ajattelimme, että kasvaessaan tyttö joutuu yleensä vastaamaan monen ihmisen elämästä. Tukemalla tyttöä voimme päästä vaikuttamaan monen ihmisen tulevaisuuteen.

Kirje Keniaan lähtee kerran, pari vuodessa. Ainakin jouluksi, ehkä jonkin pienen lahjan kera. Kaikki vuosien varrella Siennalta tulleet kirjeet on säilytetty. Tärkeimpiä ovat valokuvat, joista näkyy että Lapista lähetetyt kirjeet ja lahjat ovat menneet päiväntasaajalle perille.

Helppoudestaan huolimatta kummius mahdollistaa pitkäjänteisen, suunnitellun avun.

- Kummius sopii erityisesti sellaiselle maailmasta kiinnostuneelle ihmiselle, joka haluaa tehdä osansa mutta etsii erityisesti helppoa tapaa auttaa. Kummius on käytännöllistä eikä vaadi suuria.

Kummi, pallo on nyt sinulla

Löydä ystävistäsi uusi kummi. Samalla annat omalle kummilapsellesi lahjaksi jalkapallon. 

Moni lapsi tarvitsee vielä kummin. Kaipaamme apuasi, sillä sinä tunnet kummiuden ja tiedät, kenellä ystävistäsi on kummin sydän. 

Kun ystäväsi ryhtyy kummiksi, sinun kummilapsesi saa lahjaksi jalkapallon. Ja siitä pallosta nauttii koko kylä.

Yhdessä muutamme maailmaa kohti parempaa. Toimi nyt. Lue lisää täältä.