Kolumbiassa maailman eniten maan sisäisiä pakolaisia

Lasten ja nuorten rauhanryhmä Gestores de Paz.

Maata repivä sisällissota on aiheuttanut sen, että Kolumbiassa on enemmän maan sisäisiä pakolaisia kuin missään muualla maailmassa. 4,9–5,5 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan omasta kodistaan.

Kolumbiassa on käyty sisällissotaa noin 50 vuoden ajan. Viime vuoden lokakuussa maan hallitus ja suurin sissijärjestö Las FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) aloittivat rauhanneuvottelut.

– Kolumbiassa ei ole tulitaukoa ja neuvottelut ovat erittäin vaikeat. Monia keskeisiä kysymyksiä esimerkiksi uhrien oikeuksista ja sissien mahdollisesta armahtamisesta on yhä ratkaisematta, Latinalaisen Amerikan aluepäällikkö Katri Koivula kertoo.

Taisteluiden lisäksi erilaiset rikollisjengit aiheuttavat sekasortoa. Aseensa hetkellisesti laskeneet järjestöt ovat luoneet uusia pienempiä ryhmiä, ja rikolliskierre on jatkunut entisellään.

World Vision rakentaa rauhan sukupolvea

Maaseudulla eläneet perheet ovat joutuneet pakenemaan väkivallan takia kaupunkien slummeihin ja aloittamaan siellä elämänsä tyhjästä.

– Ihmiset eivät ole tottuneet kaupunkiympäristöön. Monilla on myös vakavia traumoja kokemiensa kauheuksien takia. Ihmiset kokevat juurettomuutta, mikä näkyy muun muassa välinpitämättömyytenä ympäristöä ja oman asuinalueen kehittämistä kohtaan. Luottamus valtioon on heikko ja epäluuloja naapureiden kesken on paljon, Koivula selventää.

World Visionilla on Kolumbiassa rauhanryhmiä, joihin osallistuu noin 14 000 lasta ja nuorta. He oppivat ihmisoikeuksista ja päätöksentekoon osallistumisesta. Tärkeintä on kuitenkin, että rauhanryhmät antavat työkaluja väkivallattomaan elämään.   

– Moni kolumbialainen ei ole koskaan elänyt rauhanaikaa, vaan väkivalta on heille arkipäivää. Heitä tukemalla pyrimme vaikuttamaan Kolumbian tulevaisuuteen. Lapsilla pitää olla mahdollisuus haaveilla pidemmälle kuin vain kahden vuoden päähän, Koivula sanoo.

Lapset voivat osallistua taide- ja urheilukerhoihin, ja nuorille järjestetään ammattikoulutusta. Lapsille ja nuorille järjestettävä toiminta on hyvin tärkeää. Kun tulevaisuus on epäselvä eikä tekemistä ole, nuorilla on suurempi riski ajautua esimerkiksi huumekauppiaiksi tai palkkamurhaajiksi nopean rahan toivossa. Kun nuorella ei ole perhettä, erilaiset jengit toimivat sen korvikkeina.  

Syyrian konflikti kasvattanut pakolaisten määrää

Myös muualla maailmassa maiden sisäisiä pakolaisia on enemmän kuin koskaan ennen. Sodat, väkivalta ja ihmisoikeusloukkaukset ovat ajaneet lähes 29 miljoonaa ihmistä pois omista kodeistaan.

Maiden sisäisten pakolaisten määrä kasvoi globaalisti viime vuonna yli 6,5 miljoonalla. Kasvua oli kaksinkertaisesti vuoteen 2011 verrattuna.

Syyrian sota on lisännyt maan sisäisten pakolaisten määrää, ja maassa on tällä hetkellä maailman toiseksi eniten pakolaisia.  

Kotimaidensa rajojen sisällä asuvat pakolaiset eivät hyödy kansainvälisestä suojelusta, koska he eivät ole paenneet muihin maihin.

Internal Displacement Monitoring Centre tilastoi YK:n toimeksiannosta sisäisten pakolaisten määrää. IDMC on osa Norjan pakolaisapua (Norwegian Refugee Council). 

Teksti: Paula Pihlava