Kriisit ja epävarmuus lisäävät lapsiavioliittoja

Joka vuosi 13,5 miljoonaa tyttölasta menee naimisiin. Lapsiavioliittojen määrä on kasvussa ja arvioiden mukaan 142 miljoonaa alle 18-vuotiasta tyttöä päätyy avioliittoon tämän vuosikymmenen aikana.

Niistä maista, joissa lapsiavioliittoja solmitaan eniten, pääosa on hauraita valtioita tai maita, jotka kärsivät luonnonkatastrofeista. Esimerkiksi Bangladeshissa 66 prosenttia tytöistä naitetaan alle 18-vuotiaana, kertoo kehitysyhteistyöjärjestö World Visionin tuore raportti Untying the Knot.

– Lapsiavioliitto on ihmisoikeusloukkaus ja se katkaisee aina lapsuuden. Silti monet vanhemmat uskovat, että epävarmoissa oloissa avioliitto suojaa tyttäriä hyväksikäytöltä, nälältä ja väkivallalta, sanoo Suomen World Visionin Afrikan aluepäällikkö Ulla Tervo.

Tosiasiassa lapsivaimot ovat naimattomia tyttöjä alttiimpia väkivallalle ja aliravitsemukselle. Kun lapset saavat lapsia, liian aikaiseen raskauteen ja synnytykseen liittyvät vakavat komplikaatiot ovat yleisiä.

Lapsiavioliitot uhkaavat tyttöjen seksuaali- ja lisääntymisterveyttä sekä lisäävät perheväkivallan riskiä ja äärimmäistä köyhyyttä. Avioliitto katkaisee myös tyttöjen koulutien.

– Vanhemmat saattavat siis johdattaa lapsen juuri siihen tilanteeseen, jota he yrittivät avioliittopäätöksellä välttää, Ulla Tervo sanoo.

Lastensuojelutoimia tulee vahvistaa erityisesti kriisioloissa. Tuki tyttöjen oikeuksille ja lapsiavioliittojen ehkäisy on huomioitava katastrofityössä ja humanitaarisissa operaatioissa.

– Hiljaisissa kriiseissä, kuten esimerkiksi Länsi-Afrikassa, ruokapula ja syvenevä köyhyys lisäävät halua naittaa tyttäret. Rajuissa konflikteissa, kuten esimerkiksi Syyriassa, perheiden tai ystävien ylläpitämät turvaverkot voivat puuttua kokonaan ja lapset jäävät ilman suojelua hyväksikäytöltä, Ulla Tervo toteaa.

Lisätiedot ja kuvat:

Ulla Tervo
Afrikan aluepäällikkö
ulla.tervo@worldvision.fi
040 586 4419

Anna Pollari
tiedottaja
anna.pollari@worldvision.fi
040 515 4592