Kummien yhteinen työ Kambodzassa alkamassa

Suomen World Vision alkaa pian etsimään kummeja kambodzalaisille lapsille. Mutta miksi juuri Kambodzan lapset tarvitsevat nyt suomalaisia kummeja?

Kambodza on Thaimaan itäinen naapurimaa, jonka nimi herättää monenlaisia mielikuvia – toisaalta verisestä historiasta, toisaalta kauniista paratiisirannoista ja muinaisista, salaperäisistä temppeleistä.

World Visionin työ Kambodzassa alkoi jo vuonna 1970. Punakhmerien hirmuhallinto ajoi kuitenkin ulkomaalaiset avustustyöntekijät pois maasta. Paikallisista työntekijöistä selvisi hengissä vain kolme työntekijää 270:stä.

World Visionilla on ollut merkittävä rooli maan uudelleenrakentamisessa. Tällä hetkellä World Vision toimii maassa 48 eri alueella ja järjestön työtä arvostetaan suuresti.

Uusi maa, uudet haasteet, uusi mahdollisuus tehdä ihmeitä

Suomalaisten kummilapset asuvat Santukin alueella, maaseudulla maan keskiosissa, Kampong Thomin maakunnassa. Perheet kärsivät puhtaan veden puutteesta. Kaivot ovat saastuneita ja kuivalla kaudella vesi loppuu kokonaan. Kodeissa ei ole vessoja ja ihmiset tekevät tarpeensa minne sattuu. Likainen vesi ja ulosteet levittävät tauteja, joista pienet lapset kärsivät eniten.

- Lasten aliravitsemus on yleistä: joka kolmas pienistä lapsista on jäänyt kasvussaan jälkeen aliravitsemuksen takia, kertoo Suomen World Visionin ohjelmajohtaja Annette Gothóni.

Santukissa näkyy, että Kambodza on edelleen yksi Kaakkois-Aasian köyhimmistä ja vähiten kaupungistuneista maista. Kaksi kolmesta maan asukkaasta sinnittelee alle kahden dollarin päivätuloilla.

Suomeen verrattuna erityistä on, että kambodzalaisista 70 % on alle 30-vuotiaita. Kouluopetuksen tasossa on parannettavaa, sillä vain puolet alakoulun päättävistä lapsista ymmärtää lukemaansa.

- Moni lapsista jättää koulun kesken ja joutuu töihin. Useat lapset jäävät ilman vanhempiensa tukea, sillä vanhemmat ovat lähteneet työn perässä kaupunkiin tai ulkomaille. Joka toinen lapsi onkin kokenut seksuaalista väkivaltaa, kertoo Annette Gothóni.  

Vastaanottomme Kambodzassa on ollut lämmin. Asukkaat ovat innostuneita työskentelemään yhdessä kanssamme.

- Tähän mennessä yhteistyömme on sujunut hyvin. Työtä on paljon, mutta kummien tuella on aiemminkin tehty ihmeitä. Ihan aluksi aiomme keskittyä ratkaisemaan vesi- ja sanitaatio-ongelmia sekä puuttua lastensuojelullisiin haasteisiin. Uskon, että tulemme näkemään mahtavan muutoksen Santukin lasten ja nuorten elämässä, Gothoni toteaa.

Santukin alueen maisemiin ja haasteisiin voit tutustua tarkemmin muun muassa tämän YouTube-videon välityksellä.

Tällä hetkellä uutta kummia odottaa jo yli 700 lasta. Liity kambodzalaisen lapsen kummiksi jo tänään: https://worldvision.fi/kummiksi