Kuvia Sahelista: Nigerin kaivosalueen nälkäiset

Kauan kaivattu sadekausi on saapumassa vihdoin Nigeriin, joka sijaitsee Sahelin alueella Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Kuivuudesta, huonosta sadosta ja ruoan hinnan noususta johtuva ruokakriisi ja sen mukanaan tuoma nälkä eivät kuitenkaan katoa hetkessä. Aliravitsemus uhkaa Sahelissa neljää miljoonaa lasta. World Visionin kuvareportaasi kertoo Nigerin lounaisosissa sijaitsevalle Koma Bangoun kaivosalueelle nälkää paenneiden elämästä.

Kuva 1. Kuivilta pelloilta kaivoksiin


Koma Bangoussa elävien ihmisten tärkein toimeentulo ennen ruokakriisiä oli maanviljely. Kun pellot lakkasivat tuottamasta, eikä lapsille ollut enää ruokaa, piti toimeentuloa lähteä etsimään muualta. Jotkut pakenivat naapurimaihin, toiset saapuivat Koma Bangoun kaivoksille. Matkaan lähtivät niin vanhat, nuoret kuin lapsetkin. Sateiden saavuttua osa kultakaivoksille paenneista perheistä on ryhtynyt palaamaan koteihinsa, mutta toiset jäävät sateista huolimatta. Ne, jotka eivät ole vielä tienanneet mitään, eivät halua palata tyhjin käsin, vaikka koti-ikävä olisikin kova.

Kuva 2. Vielä viimeinen savuke


Koma Bangoun kaivokset eivät ole kultakuumeen aluetta – ne ovat käytöstä poistettuja kaivoksia. Ihmiset etsivät jäänteitä, huomaamatta jääneitä hippusia. Työ on vaarallista, sillä tunneleita romahtaa säännöllisesti. Kaivosmiehen keskimääräinen elinajanodote on 45 vuotta. Kuvan mies polttaa vielä viimeisen savukkeen ennen kuin hänet lasketaan ahtaan tunnelin kautta pimeään kaivokseen.

Kuva 3. ”Poikani saa ruokaa kerran päivässä”

Hadi Odan on yksi kultakaivoksille paenneista. ”Lähdimme tänne, koska emme saaneet satoa viime vuonna”, hän kertoo. Hadin perhe on asunut leirissä jo kahdeksan kuukautta.  Hänen miehensä työskentelee kaivoksissa, ja Hadi itse pysyttelee väliaikaisleirissä, josta on tullut heidän kotinsa. Hän saa pientä tienestiä punomalla mattoja. Siitä huolimatta perheellä ei aina ole varaa kuin yhteen ateriaan päivässä.

Kuva 4. Kaivosalueen lapsityöläiset

Kun perheet pakenevat ruokakriisiä kaivoksille, myös suurin osa lapsista jättää kotinsa ja koulunkäynnin ja seuraavat mukana. Virallisesti lapsilla ei ole lupaa työskennellä sisällä kaivoksissa, joten monet kantavat vettä. Toiset työskentelevät lain vastaisesti kaivostunneleissa, joissa romahdusvaara on erityisen suuri alkavan sadekauden aikana.

Kuva 5. Gado, 15, jätti perheensä

Teinipoika Gado jätti perheensä ja lähti kotikylästään tehdäkseen työtä. Hän haluaa auttaa perhettään, ja nyt hän työskentelee kaivosalueella. ”Kun lopetan työt seitsemän aikaan illalla, menen suoraan sänkyyn. Olen liian väsynyt tehdäkseni mitään muuta. Haluan vain nukkua.”

Kuva 6. Lapsi on aina lapsi

Lapset kaikkialla tarvitsevat leikkiä, turvaa ja ravintoa. Kaivosalueella asuvat lapset keksivät leikkejä ja yrittävät elää normaalia elämää.

Teksti: Eveliina Viitanen
Kuvat: Adel Sarkozi / World Vision

TAUSTAA

Kansainvälinen World Vision työskentelee pitkäjänteisesti Koma Bangoun alueella Nigerissä kehittäen koulutusta ja vesi- ja sanitaatiojärjestelmiä sekä auttaen perheitä aliravitsemuksen hoidossa ja ennaltaehkäisyssä. Suomen World Visionilla on parhaillaan käynnissä keräys Sahelin asukkaiden auttamiseksi: keräystili 800013-1821725, Iban FI45 8000130 1821725, viitenumero 230841. Voit myös tehdä verkkolahjoituksen. Apu ohjataan World Vision -verkoston kautta Nigeriin, Maliin, Tshadiin ja Senegaliin.