Laki tukemaan silpomisen vastaista työtä Keniassa

Vaihtoehtoisessa aikuistumisjuhlassa jätetään lapsuus taakse tanssimalla.
Kuva: Ulla Tervo
, Suomen World Vision

Kenia on kieltänyt lailla tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen. Myös ulkomaille silvottavaksi vieminen on nyt rangaistavaa.

–Selkeä laki on hyvä tuki silpomisen vastaiselle työllemme. Muutos asenteissa näkyy jo, sillä olemme saaneet entistä enemmän virkamiehiä mukaamme kyliin puhumaan silpomisen vaaroista sekä siitä seuraavista ankarista rangaistuksista, toteaa Suomen World Visionin erityisasiantuntija Ulla Tervo.

Suomen World Vision on tehnyt Keniassa silpomisen vastaista työtä vuodesta 1999. Yli 20 000 tyttöä on osallistunut koulutuksiin toimenpiteen terveydellisistä haitoista sekä oikeudesta kieltäytyä.

Keniassa arviolta 20–30 prosenttia tytöistä ja naisista silvotaan, mutta alueellinen vaihtelu on suurta. Silpominen on keskeinen aikuistumisriitti.

–Se johtaa lähes aina koulunkäynnin keskeyttämiseen ja avioliittoon, sillä 12–13 vuotiaasta tytöstä tulee kertaheitolla nainen. Kun aloitimme 2008 työn Sookin alueella, 98 prosenttia alueen tytöistä silvottiin. Nyt jo sadat tytöt ovat kieltäytyneet silpomisesta ja jatkaneet koulunkäyntiä. Alueelle on myös perustettu ensimmäinen tyttöjen lukio ja kaksi asuntolaa, Tervo kertoo.

Silpomisperinne voidaan lopettaa vain muuttamalla syväänjuurtuneita asenteita ja tukemalla samalla tyttöjen koulunkäyntiä. Miesten ja poikien on hyväksyttävä ajatus silpomattomasta vaimosta tai tyttärestä.

–Tässä auttaa lain muotoilu, joka kieltää jopa halventavan nimittelyn, joka kohdistuu leikkaamattomiin tyttöihin ja naisiin, Keniasta juuri palannut Tervo sanoo.


Lisätietoja:

Ulla Tervo
erityisasiantuntija (tyttöjen sukuelinten silpominen, tasa-arvokysymykset, lisääntymisterveys)
Suomen World Vision
puh. 09 6818 3070
ulla.tervo@worldvision.fi
Haastattelu- ja kuvapyynnöt:
 

Haastattelu- ja kuvapyynnöt:

Anna Pollari
tiedottaja
puh. 09 6818 3017
anna.pollari@worldvision.fi