Lapset vaarassa joutua sotilaiksi Kongossa

Tuhansia väkivallan keskelle joutuneita lapsia uhkaa joutuminen aseellisten ryhmien värväämiksi Kongon demokraattisessa tasavallassa, varoittaa kehitysyhteistyöjärjestö World Vision.

World Vision arvioi, että M23-kapinallisten valtaamassa Goman kaupungissa on noin 200 000 alle 18-vuotiasta lasta. Heitä uhkaa hyväksikäyttö ja väkivalta sekasorron keskellä.

Goman ympärille on syntynyt pakolaisleirejä ja sadat lapset ovat joutuneet eroon perheistään. Erityisesti yksin olevat lapset ovat vaarassa.

– Paikalliset kumppanimme ovat kertoneet aseellisten ryhmien värväyksistä Gomassa. He ovat nähneet aseistettuja ihmisiä jakamassa pyssyjä ja ammuksia siviileille, joiden joukossa on ollut myös 16–18-vuotiaita lapsia, sanoo Dominic Keyzer, Kongon World Visionista.  

– Kriisin vakavuutta lisää se, että jatkuva väkivalta estää avustusjärjestöjä puuttumasta tilanteeseen. Taistelut ovat pakottaneet myös World Visionin keskeyttämään kehitysohjelmia itäisessä Kongossa, sanoo Suomen World Visionin ohjelmajohtaja Tomi Järvinen.

Lapset todistavat julmuuksia ja suorittavat niitä itse lapsisotilaina. Kongossa meneillään olevan konfliktin kaikkien osapuolten tulisi estää lapsiin kohdistuva väkivalta ja lopettaa lasten käyttäminen väkivaltaisuuksissa.

World Vision on työskennellyt Kongon demokraattisessa tasavallassa vuodesta 1984. Järjestöllä on maassa pitkäkestoisia kehitysohjelmia, joista hyötyy yhteensä yli kaksi miljoonaa ihmistä.