Lapsia värvätään sotilaiksi Etelä-Sudanissa

Lapset ovat vaarassa joutua sotilaiksi Etelä-Sudanin kriisissä. YK:n mukaan 9 000 eteläsudanilaista lasta palvelee aseellisessa ryhmässä jollakin tavalla. World Vision tekee töitä lapsisotilaiden värväämisen estämiseksi.

Kymmenet tuhannet lapset ovat joutuneet lähtemään kodeistaan Etelä-Sudanissa. Monet elävät turhautuneina pakolaisleireillä. Lapsisotilaaksi liittyminen voi tuntua nuorista houkuttelevalta vaihtoehdolta, sillä perheiden toimeentulomahdollisuudet ovat olemattomat kriisin keskellä. Aseistautuneet ryhmät tarjoavat lapsille yhteisön turvaa ja pääsyä aseisiin. Lisäksi nuoriin aikuisiin kohdistuu paineita puolustaa klaaniaan tai heimoaan.

– Köyhyys ja toivottomuus ovat keskeisiä riskitekijöitä lapsille. Pelkästään aseen saaminen edustaa eri statusta ja valtaa nuorille, jotka eivät omista käytännössä mitään ja joilla ei ole koulutusta. Tällaisia nuoria on paljon konfliktialueilla, Suomen World Visionin humanitaarisen avun päällikkö Juha Virtanen kertoo.

World Vision tarjoaa nuorille urheilu- ja opiskelumahdollisuuksia Malakalin kaupungin ulkopuolella sijaitsevalla pakolaisleirillä. Aktiviteetit antavat nuorille miehille tekemistä ja vähentävät riskiä joutua värvätyksi. Juha Virtanen on työskennellyt lapsisotilaiden parissa eri konflikteissa.