Lasten hätä pahenee Gazassa

Väkivaltaisuudet hankaloittavat avun perillepääsyä Gazassa. Lasten ja perheiden tilanne alueella on entistä vaikeampi.

Pohjois-Gazassa sijaitsevalla World Visionin ohjelma-alueella kaikki lapset ovat joutuneet jättämään kotinsa ja useita on kuollut tai loukkaantunut.

– Väkivallan on loputtava välittömästi. Lapset maksavat aikuisten virheistä. Emme pääse auttamaan niitä tuhansia lapsia, jotka tarvitsevat apua. Kestävä tulitauko on saatava heti voimaan, jotta voimme vastata humanitaariseen kriisiin, vaatii Alex Snary, World Visionin johtaja Jerusalemin, Länsirannan ja Gazan alueella.

Klinikoiden ja ensiapuasemien tilanne on kriittinen, sillä pula lääkkeistä ja hoitovälineistä pahenee. Lapset ja perheet tarvitsevat ruokaa, vettä ja turvallisen paikan, jossa nukkua.

– Hätäaputarvikkeiden lisäksi järjestämme psyykkistä ensiapua sekä psykososiaalista tukea lapsille sairaaloissa ja väliaikaisissa suojissa, sanoo Miikka Niskanen, Suomen World Visionin vt. ohjelmajohtaja.

Konfliktista kärsivät lapset elävät jatkuvassa pelossa ja traumaattisilla kokemuksilla voi olla vaikutuksia pitkälle tulevaisuuteen.  

– Yöllä minua ahdistaa, sillä tiedän, että pommeja tulee silloin enemmän. Vanhempiani neuvottiin, että meidän lasten kanssa voi leikkiä öisin ja voimme vaikka laulaa yhdessä, kertoo YK:n koululle paennut Nour, 14.

World Vision vaatii välitöntä tulitaukoa Gazaan sekä saarron lopettamista.

– Sekä palestiinalaisilla että israelilaisilla lapsilla on oikeus elää turvassa ja ilman pelkoa, Miikka Niskanen sanoo.