Lasten ja perheiden hätä pahenee Venezuelassa

Arvioiden mukaan 35 000 ihmistä lähtee joka päivä kaaokseen vajonneesta Venezuelasta. Naapurimaa Kolumbiassa heitä on jo yli miljoona ja Perussa yli 500 000. Kriisi koskettaa erityisesti lapsia, joita uhkaa turvattomuus ja hyväksikäyttö.

- Perheet matkustavat pitkiä matkoja päästäkseen pois maasta. He ovat janoisia ja nälkäisiä, usein ilman majapaikkaa tai lääkkeitä. Monet päätyvät kerjäämään kadulle, koska muuta mahdollisuutta ei ole, kertoo Suomen World Visionin humanitaarisen avun päällikkö Miikka Niskanen.

Lähes kolme miljoonaa venezuelalaista on jo lähtenyt maasta. Paheneva tilanne ja taloudellinen toivottomuus asettavat erityisesti lapset alttiiksi hyväksikäytölle. Heitä uhkaa esimerkiksi ihmiskauppa tai ajautuminen rikollisjengeihin. Myös koulunkäynnin keskeytyminen on lasten tulevaisuuden kannalta vakava ongelma.

- Naapurimaat ovat ottaneet pakolaisia ymmärtäväisesti vastaan, mutta saapujien määrä on ylittämässä kestokyvyn rajat. Julkiset laitokset, kuten sairaalat ja koulut, toimivat äärirajoilla ja pakolaiset suostuvat tekemään työtä paljon alle paikallisten ihmisten palkkojen. Jännitteiden ja väkivallan todennäköisyys tulijoiden ja paikallisten välillä kasvaa, toteaa Niskanen.

Kansainvälinen World Vision auttaa tulijoita Perussa, Ecuadorissa, Brasiliassa ja Kolumbiassa. Järjestö jakaa hätäapua ja keskittyy erityisesti lastensuojeluun sekä lasten psykososiaaliseen tukeen.

Järjestö on avannut naapurimaihin lapsiystävällisiä tiloja, joissa lapset voivat leikkiä, opiskella ja harrastaa turvallisissa oloissa. Paikalla on koulutettuja ohjaajia, jotka auttavat lapsia käsittelemään traumaa sekä neuvovat, miten hyväksikäytöltä voi suojautua.

Suomen World Vision seuraa tilannetta ja on valmiina aloittamaan katastrofikeräyksen.

- Viimeistään nyt kansainvälisen yhteisön pitäisi suunnata huomiota alueelle. Kyseessä on valtava muuttoliike ja kriisi, joka vain syvenee. Humanitaarista apua tarvitaan kipeästi lisää, jotta lähtijöiden kasvavaa joukkoa voidaan tukea, Niskanen toteaa.

Venezuelan kaaoksen taustalla on poikkeuksellisen syvä talouskriisi, joka on johtanut myös väkivaltaisuuksiin. Maassa on huutava pula ruuasta ja lääkkeistä ja lapset kärsivät aliravitsemuksesta. Suurimmalla osalla ei ole varaa ostaa edes perustarvikkeita.

Lisätiedot:

Miikka Niskanen

Humanitaarisen avun ja julkisen rahoituksen päällikkö

p. +358 43 211 3187

miikka.niskanen@worldvision.fi

Suomen World Vision on lasten elinoloja ja oikeuksia edistävä kristillishumanitaarinen kehitysyhteistyöjärjestö ja itsenäinen osa maailman suurinta kummilapsijärjestöä. Kansainvälisesti World Visionin avun piirissä on 100 miljoonaa ihmistä. worldvision.fi

Kuva: Victor Martinez