"Lehmä mullisti elämämme"Yksi kanttura ja vesipiste naapurin pihalla ovat muuttaneet kahdeksanhenkisen kenialaisperheen elämän.

13-vuotias Celestine esittelee kotipihaansa Kenian Meibekissä. Perheelle on eettisen Lahjaksi lehmä -lahjakaupan välityksellä lahjoitettu lehmä.

­– Saimme yhden lehmän ja nyt meillä on neljä, tyttö kertoo iloisesti.

Lehmä on poikinut ja tuottaa runsaasti maitoa.

– Saamme melkein viisitoista litraa maitoa vuorokaudessa. Osan käytämme itse, osan annamme naapurillemme ja loput myymme, täydentää Celestinen isä Frances.

– Elämämme on mullistunut lehmän myötä. Maidosta saadun rahan avulla olemme saaneet käyntiin puutarhan ja kanojen kasvatuksen. Kaikki lapset pääsevät kouluun, eikä meillä ole ruoasta pulaa.

Perhe on osallistunut World Visionin järjestämään keittiöpuutarhakoulutukseen, ja heillä on puutarhassaan viisi appelsiinipuuta, muutamia banaanipuita sekä paikallisia vihanneksia. Näistä saatu ruoka riittää kahdeksanhenkisen perheen ruokkimiseen.

– Lisäksi kasvatan kanoja ja myyn niitä, perheen äiti Tina kertoo ja esittelee ylpeänä keittiössä majailevaa kanaa ja kymmeniä pieniä tipuja.

– Näiden täytyy vielä kasvaa, ennen kuin voin myydä ne, mutta raha varmasti riittää saamaan kaksi nuorintakin lasta kouluun, hän iloitsee.

Celestine käy viidettä luokka Lamonen koulussa.

– World Visionin tuella koulua on kunnostettu ja sinne on saatu vettä sekä valot. Kouluun on hauskempaa mennä nyt kuin ennen, hän kertoo.

Celestine toivoo pääsevänsä opiskelemaan optikoksi. Äiti seisoo vieressä ja kuuntelee hymyillen tyttärensä tulevaisuuden suunnitelmia.

Perhe on myös hyötynyt Meibekin vesiprojektista.  

– Omalle pihalle emme saa vettä, mutta naapurin pihalle kyllä. Sieltä on lyhyt matka hakea juoma- ja kasteluvesi. Ilman vettä puutarhassamme ei kasvaisi mikään, joten kyllä vesi on lehmän lailla muuttanut elämäämme, isä sanoo, joka on osallistunut vesiputkien asennustalkoisiin.

Teksti ja kuvat: Annette Gothóni

TAUSTAA

Celestinellä on suomalainen World Vision -kummi, joka tukee rahallisesti World Visionin tekemää kehitysyhteistyötä tytön kotiseudulla Kenian Meibekissä. Lisäksi perheelle on lahjoitettu lehmä  Lahjaksi lehmä -lahjakaupan välityksellä. Kaikki Lahjaksilehma.fi:n eettiset lahjat toimitetaan perille osana Suomen World Visionin pitkäkestoista kehitysyhteistyötä, ja lahjatuotteet hankitaan kohdemaassa.