Maailman pakolaispäivä: Alex pakeni kaksi viikkoa ryömien

Maailmassa elää arviolta miljardi vammaista ihmistä. Kun konflikti iskee tai sota syttyy, vammaisen ihmisen asema on hyvin heikko. Pakeneminen voi olla vaikeaa tai jopa mahdotonta. Eniten tuskaa aiheuttavat kuitenkin syrjintä ja väkivalta. 
 
- Maailman ihmisistä noin 15 prosenttia on vammaisia. Suhdeluku on todennäköisesti sama tai suurempi pakolaisleireillä, tarkkaa dataa ei olosuhteiden takia ole, Suomen World Visionin humanitaarisen avun päällikkö Miikka Niskanen sanoo. 
 
Vammaisten pakolaisten kohtaamat ongelmat ovat moninaisia. He sairastuvat ja saavat infektioita muita helpommin, koska he joutuvat koskettamaan likaisia pintoja raahautuessaan käymälöihin. Puhtaan veden saanti kaivoilta ja vesipisteistä on liikuntavammaisille vaikeaa. Fyysinen vamma vaikeuttaa myös toimeentulon saamista.
 
- Ehkä isoin ongelma on kuitenkin vammaisten huono kohtelu, häpeä ja tuen puute. On vielä paljon uskomuksia pahoista voimista tai siitä, että vamma on jotenkin ansaittu, Niskanen toteaa. 
 
Suomen World Vision on erikoistunut vammaisten lasten ja aikuisten huomioimiseen humanitaarisissa kriiseissä. Järjestö on työskennellyt vuodesta 2014 lähtien pakolaisleireillä Ugandassa, Keniassa, Ruandassa ja Irakissa.
 
Suomen ulkoministeriön rahoittamissa projekteissa rakennetaan ja kunnostetaan yhteisiä palveluita kuten kouluja, vesipisteitä ja ulkokäymälöitä palvelemaan myös vammaisia lapsia ja aikuisia. Se tarkoittaa esimerkiksi erilaisten tukirakenteiden ja luiskien käyttöönottoa.
 
Vammaisten kokemaa syrjintää ja väkivaltaa ehkäistään lisäämällä pakolaisten ja avustustyöntekijöiden tietoisuutta vammaisuudesta sekä varmistamalla, että vammaiset henkilöt ovat mukana leirien toiminnoissa. Lisäksi autetaan vammaisia löytämään säännöllinen toimeentulo.
 
Tähän mennessä Suomen World Vision on auttanut yli 10 000 vammaista pakolaista. Kokonaisuudessa avustustyöstä, kuten esimerkiksi paremmista vessoista ja vesipisteistä, on hyötynyt yli 160 000 pakolaislasta ja -aikuista.
 
Yksi heistä on liikuntarajoitteinen Alex Budyang, 25, joka pakeni kahden viikon ajan ryömien Etelä-Sudanista Ugandaan.
 
- Minulla ei ollut pyörätuolia. Kivet, piikit ja muut terävät esineet raapivat polviani. Se oli todella pelottavaa. Vuosin verta ja yritin paikata haavojani. Jouduin myös ryömimään monen ruumin yli. En voinut vain hypätä niiden ylitse kuten toiset, Budyang kertoo.
 
Budyang päätyi Palorinyan pakolaisleirille, missä World Visionin vammaistyö käynnistyi viime vuonna. Hän on saanut järjestöltä tukea yritystoiminnan käynnistämiseen. Nyt hän saa säännöllisiä tuloja myllärinä ja pystyy jatkamaan Etelä-Sudanissa keskeytyneitä opintojaan.
 
- Ugandaan on saapunut jo 1,3 miljoonaa pakolaista naapurimaa Etelä-Sudanista. Yli 60 prosenttia heistä on lapsia. Kyseessä on yksi suurimmista pakolaiskriiseistä maailmassa. Ihmiset pakenevat maassa riehuvia väkivaltaisuuksia, mikä näkyy luonnollisesti myös vammaisten pakolaisten määrässä, Niskanen toteaa.
 
Maailman pakolaispäivää vietetään keskiviikkona 20. kesäkuuta.
 
Voit auttaa vammaisia pakolaisia kauttamme:
Lahjoita 10 euroa. Lähetä tekstiviesti AUTAN numeroon 16499
 
Lahjoittamalla autat vammaisia pakolaisia pakolaisleireillä Ugandassa ja Ruandassa.
 
Lisätiedot:
 
Miikka Niskanen
Humanitaarisen avun ja julkisen rahoituksen päällikkö
Suomen World Vision
miikka.niskanen@worldvision.fi
+358 43 211 3187
 
Anna Pollari
Viestintäpäällikkö
Suomen World Vision
anna.pollari@worldvision.fi
+358405154592