Maailmankuvan muutos lisää toimeentuloa Keniassa

Aina muutos ei ole tiedosta kiinni. Tarvitaan myös perusteellisempi maailmankuvan muutos, jotta ihmiset todella oppivat auttamaan itseään. Kenian Mogotiossa ja Ngoswetissa nautitaan jo tämän muutoksen hedelmistä.

EWV, Empowered World View (eli vapaasti suomennettuna voimaantunut maailmankuva) on muutosjohtamisen malli, joka on otettu käyttöön kummien tukemissa ohjelmissa Kenian Mogotiossa ja Ngoswetissa. Sen perusajatus on, että pelkän faktatiedon jakamisen lisäksi huomiota pitää kiinnittää myös ihmisten asenteiden muuttumiseen.

Usein niukkuudessa sinnittelevät ihmiset pystyvät ajattelemaan ainoastaan lähipäivistä ja -viikoista selviämistä. Valintojen pitkäaikaisia vaikutuksia ei ole aikaa tai kykyjä punnita. Nyt tätä ajatusmallia on lähdetty entistä systemaattisemmin muuttamaan erilaisten koulutusten yhteydessä.

Ajatusmallien muutos vaikuttaa perheiden talouteen

Yksi ensimmäisistä EWV:n omaksuneista henkilöistä on mogotiolainen perheenisä Shadrak. Vaimonsa, kaksospoikiensa, isänsä, siskonsa ja siskontyttönsä kanssa elävä Shadrak esittelee ylpeänä tekemiään muutoksia.

- Aiemmin ajattelin enemmän, että apu tulee jostain ulkopuolelta annettuna. Koulutuksien jälkeen olen alkanut itse aiempaa enemmän havainnoimaan ja korjaamaan epäkohtia elämässäni. Viime vuoden kuivuuden jälkeen päätin esimerkiksi World Visionin vinkistä kaivaa kotini läheisyyteen sadevesialtaan. Sadekaudella allas täyttyy vedellä, jota voin hyödyntää viljelysten kastelussa kuivuuden iskiessä. Pieni mutta elämämme mullistava muutos, Shadrak kertoo.

Vuonna 2017 Mogotion alueella kaikkiaan 60 henkilöä suoritti EWV-koulutuksen. Nyt nämä suunnannäyttäjät innostavat muita mukaan muutokseen omalla esimerkillään.

- Kasteluveden tasaisemman saannin myötä maanviljelystäni saamani sato on parantunut. Nykyään saan tuloja esimerkiksi lehtikaalista, jonka lisäsin valikoimaani. Eräässä ajatusmallikoulutuksessa puhuttiin myös versojen avulla tapahtuvasta metsityksestä, jota olen alkanut hyödyntämään. Muutokset eivät ole valtavia, mutta ne kaikki yhdistettynä tuovat ihan uudenlaista turvaa perheelleni. Näen tulevaisuutemme nyt eri tavoin, ja sitä samaa viestiä haluan kertoa myös naapureilleni, Shadrak selittää tapahtunutta muutosta.

Kanankasvatus on nykyään myös miesten hommaa

Muutaman tunnin automatkan päässä Ngoswetin kummihankkeessa tapaamme Musan, toisen EWV:n avulla perheensä taloutta kohentaneen perheenisän.

- Perinteisesti kanojen kasvattaminen on ollut alueella naisten työtä. Kanoja on kasvatettu vähän siinä sivussa: ne ovat kulkeneet vapaana häviten omille teilleen ja petojen suuhun, ja saamastaan niukasta ravinnosta johtuen ne ovat jääneet aika rimpuloiksi. EWV-koulutuksen jälkeen päätin kuitenkin World Visionin vinkistä rakentaa modernin kanalan, jossa parinkymmenen kanan parvi on kasvanut jo 62 kappaleeseen, Musa kertoo.

-  Aluksi minulle vähän naureskeltiin, koska olin joutunut ”naisten hommiin”. Sen jälkeen kun naapurin miehet näkivät, että sain hyvin hoidetuista kanoista saa 800 shillinkiä entisen 200 sijaan, hekin ovat innostuneet asiasta. Heitäkin on alkanut kiinnostamaan hyvä bisnes, ja olenkin kertonut heille uudenlaisen ajattelutavan hyvistä puolista. Parhaillaan kahdeksan muutakin alueen asukasta suunnittelee oman projektinsa aloittamista.

- World Vision on myös koulutuksissaan painottanut, että pitää olla useita tulonlähteitä, jotta perheemme talous on vakaalla pohjalla. Minäkin viljelen maapähkinöitä ja minulla on lehmiä. Ajatukseni ovat todella avautuneet siitä, mikä kaikki on meille mahdollista, Musa toteaa.

Yrittelijäisyyteen mallia naisilta

Ngoswetisa asenteiden muuttuminen on johtanut tarmokkaaseen elinkeinojen kehittämiseen. Vuonna 2017 perustettiin kuusi uutta säästöryhmää, ja peräti 25 ngoswetlaista aloitti yritystoiminnan. Lisäksi osittain EWV-koulutuksien ansiosta 25 uutta viljelijää käyttää nykyään tehokkaampia viljelymetodeja.

Eikä muutos ole jäänyt pelkästään miesten asiaksi.

- Itse asiassa miesten kannattaisi ottaa mallia alueemme naisista. Heillä on hienoja säästöryhmiä, joista saaduilla lainoilla he voivat auttaa itseään ja muita eteenpäin. Tuloja naisryhmät saavat esimerkiksi köysien valmistamisesta sekä juhlateltan ja -tuolien vuokraamisesta. Naisilla on nyt ihan erilainen ote omaan elämäänsä, ja miesten sietäisi entistä laajemmin ottaa mallia naisten toiminnasta, kylänvanhin Ngoswetista toteaa naistenryhmän kokousta seuratessa.

Suomalaiset kummit tukevat EWV-koulutuksia Mogotion ja Ngoswetin alueille Keniassa. Liity kummiksi jo tänään!