Maali näkyy maratonin mittaisessa vesihankkeessa

Kenian Meibekissä riemuitaan 30 kilometrin ylittämisestä vesijohtoverkoston rakennusurakassa. Maratonilla viimeinen kymppi on perinteisesti vaikein, mutta nyt jo nähtävillä oleva hyöty puhtaan veden saannista vauhdittaa kenialaisia loppurutistukseen vesitalkoissa.

Neljä vesitankkia on jo käytössä ja viimeisen rakennustyöt on aloitettu. Tällä hetkellä 1 000 taloutta eli noin 5 000 ihmistä saa puhdasta vettä kotinsa läheltä.

Verkoston varrella on lukuisia kouluja, terveysasemia ja taajamia. Parannus on merkittävä, sillä yhden päälinjan ja kolmen pienemmän jakelulinjan kautta vettä johdetaan Meibekin laaksoon, jonne vesi on aiemmin haettu kantamalla jopa kymmenen kilometrin päästä.

- Meibekin laakso luokitellaan kuivaksi tai puolikuivaksi alueeksi, ja vedenpuute on suuri ongelma alueella. Viime vuonna maissisato menetettiin melkein kokonaan. Vedensaanti mahdollistaa myös muiden tärkeiden lajikkeiden kasvattamisen, mikä on ruokaturvan kannalta tärkeää, kertoo erityisasiantuntija Ulla Tervo Suomen World Visionista.

Vedentulo on tuonut parannusta etenkin lasten ja naisten elämään. Vedenkannosta vapautunut aika käytetään koulunkäyntiin ja toimeentulon hankkimiseen. Kouluun ehditään ajoissa ja lapset edistyvät opinnoissaan. He myös ehtivät tehdä läksyt ennen pimeän tuloa.

Naisille vedensaanti merkitsee lisääntyvää tasa-arvoa. He ansaitsevat rahaa esimerkiksi vihanneksia viljelemällä ja osallistuvat yhteisten asioiden hoitoon ja päätösten tekoon. Meibekissä toimii jo kolme naista kyläpäällikkönä.

Vesijohtoverkoston valmistumista odotetaan tämän vuoden lopulla ja tiedossa on suuret juhlallisuudet. Kenian vesiministeri Charity Kaluki Ngilu on jo ilmoittanut odottavansa kutsua. Kyseessä on maan mittakaavassa merkittävä hanke, joka luo pohjaa koko Meibekin alueen kehitykselle.

Maailman vesipäivää vietetään 22.3.

Katso kuvasarja vesihankkeesta ja tutustu ihmisten tarinoihin.
 

lisätietoja:
Ulla Tervo
erityisasiantuntija
Suomen World Vision
puh. 040 586 4419
ulla.tervo@worldvision.fi


Taustietoa:
- Meibekin 42 kilometrin laajuinen vesihanke käynnistyi helmikuussa 2007.
- Vesijohtoverkoston lisäksi alueella on käynnissä vuonna 2004 alkanut aluekehitysohjelma, jossa tarkoituksena on parantaa Meibekin alueen asukkaiden oloja muun muassa takaamalla puhdas vesi, edistämällä koulunkäyntiä ja aids-tietoutta sekä tukemalla tasa-arvon toteutumista.
- Vesihankkeen rahoitus saadaan usealta eri taholta. Lahjaksi lehmä -kaupan kautta voi edelleen hankkia vesiputkea Meibekiin ja hankkeeseen ovat osallistuneet ne suomalaiset, joilla on kummilapsia Meibekin alueella. Myös Suomen ulkoministeriö tukee Suomen World Visionin kehitysyhteistyötä.
 

Lue myös vesitilanteesta Intian maaseudulla: Vesi paremman elämän alkulähteenä.