Malariatestit ehkäisevät lasten kuolemia kehitysmaissa

Varhainen diagnoosi ja nopea hoitoon pääsy ehkäisevät tehokkaasti lasten malariakuolemia kehitysmaiden syrjäseuduilla.

Terveystyöntekijöiden kylävierailut ja malariatestit ovat avainasemassa, sillä tiedon puute sekä pitkä matka terveysasemalle aiheuttavat usein ongelmia.

– Kun ei ole kulkuvälineitä, eikä rahaa matkakuluihin, sairaita lapsia pitää kantaa todella pitkiä matkoja. Tauti ehtii päästä pahaksi, ennen kuin lähdetään hakemaan apua. Monet vanhemmat eivät tunnista sairautta malariaksi, sanoo Suomen World Visionin Afrikan asiantuntija Ulla Tervo.

Kylissä tehtävät testit mahdollistavat ajoissa aloitetun hoidon. Esimerkiksi Suomen World Visionin ohjelma-alueilla Ugandassa valtio vastaa ammattilaisten lähettämisestä paikalle ja World Visionin kouluttamat vapaaehtoiset toimivat linkkinä kyläläisten ja palveluiden välillä. 

– Terveysvapaaehtoiset huolehtivat, että ihmiset osaavat hakeutua hoitoon ja tietävät, milloin terveystyöntekijät ovat tulossa ja mitä silloin tapahtuu. Näin kyläläiset osaavat tuoda sairaat lapset testeihin, sanoo Tervo.

Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että vuosittain malariaan sairastuu noin 200 miljoonaa ihmistä. Ugandassa taudin saa vuodessa noin 1,5 miljoonaa. Vaarallisin tauti on pienille lapsille.

Pelkästään Afrikassa yksi lapsi kuolee tautiin joka minuutti. Afrikkalaisten lasten malariakuolleisuus on kuitenkin laskenut lähes 60 prosenttia vuodesta 2000. Tartuntojen määrä on vähentynyt testien, malariaverkkojen sekä pihapiirien ruiskutusten ansiosta.

Suomen World Visionin ohjelma-alueella Kirewassa malariaa esiintyy läpi vuoden. Viikottain diagnosoidaan 85–100 uutta tapausta. Pääosa sairastuneista on alle 5-vuotiaita.

– Suunta on kuitenkin hyvä. Naapuriseudulla Nabuyogassa tilanne on jo parantunut selvästi. Aiemmin jopa puolet testatuista lapsista saattoi sairastaa malariaa, nyt sadasta testatusta malaria on ehkä kymmenellä, Tervo kertoo.

Maailman malariapäivää vietetään 25.4.

Lisätiedot:

Ulla Tervo
Afrikan asiantuntija
Suomen World Vision
ulla.tervo@worldvision.fi
040 586 4419

Anna Pollari
tiedottaja
Suomen World Vision
anna.pollari@worldvision.fi
040 515 4592