Mallina muille naisille Kirewassa

Mallina muille naisille Kirewassa

– Jos miehet eivät saa tarpeeksi aikaan, asetun itse seuraavissa vaaleissa ehdokkaaksi, vannoo Loi Adikin, 49. Ugandassa sijaitsevan Kirewan aluepiirin johtoon mielivien miesehdokkaiden kannattaa pitää tämä mielessään, sillä edellisessä valintatilanteessa tämä nainen peittosi kaikki neljä mieskilpailijaansa ja hänet valittiin alueen yhteisökomitean johtajaksi. Suomen World Visionin tukeman ja kolmatta vuottaan pyörivän ohjelman keulakuvana Loi on saanut paljon aikaan ja nauttii yhteisön kunnioitusta.

Kirewassa – niin kuin kaikissa Suomen World Visionin aluekehitysohjelmissa – pyritään naisten ja tyttöjen aseman parantamiseen. Ugandassa yksi suurimmista naisten asemaan liittyvistä haasteista on edelleen kodin sisällä tapahtuva väkivalta.

– Vaikka perheväkivalta on vähentynyt se on yhä ongelma. Monet miehet ovat kuitenkin minun sukupolveni aikana oppineet, että myös naiset ovat arvokkaita yksilöitä ja että heitä on kunnioitettava, Loi sanoo.

Naisten aseman parantamiseksi Loi haluaa panostaa tyttöjen pitämiseen koulunpenkillä.

– Kun koulutat yhden tytön, koulutat koko kansakunnan, hän toteaa Ugandan opetusministeriön iskulausetta siteeraten. Naisten kouluttaminen tuottaa pysyviä tuloksia, sillä naiset vievät oppimansa eteenpäin, Loi sanoo.

Myös Loi itse on jakanut tietojaan eteenpäin muiden hyödyksi. Hän on ammatiltaan kyläkätilö ja sai aikoinaan jatkokoulutusta lisääntymisterveydestä. Tämän jälkeen hän on vienyt Kirewan alueen perhesuunnittelua eteenpäin niin tiedoillaan kuin esimerkillään. Ylpeänä Loi kertoo, että hänellä on vain kaksi lasta ja että monet naiset ovat seuranneet hänen esimerkkiään. Tavallisempi tarina Kirewan alueella on kuusi lasta.

Suuren lapsikatraan hoivaaminen ja ruoan hankkiminen pelloilta jää Ugandan maaseudulla pitkälti naisten harteille. Loin mukaan naisten työmäärä kotipiirissä on usein liiallinen. Silti Loi on omassa elämässään osoittanut, että kotitöiden yhdistäminen kodin ulkopuoliseen työhön on naiselle mahdollista.

– Myös Ugandassa nainen voi edetä yhteiskunnassa korkealle, hän vakuuttaa. Esimerkiksi eräs viime presidentinvaalien ehdokkaista oli nainen, hän lisää.

Vaikka naistenpäivää ei Kirewassa paikallisvaalien vuoksi juhlita kansainvälisenä naistenpäivänä 8.3. vaan vasta kuun 25. päivänä, otetaan naisten ja tyttöjen oikeuksien parantaminen tosissaan. Nuorille tasa-arvo alkaa jo olla itsestään selvä asia. Paikallisen tv-kanavan haastattelussa sanavalmiit nuoret tytöt toteavatkin osuvasti, että sekä miesten että naisten pitäisi kunnioittaa toisiaan.

Hyvänä esimerkkinä tasa-arvon toteutumisesta kirewalaisten nuorten ajatusmaailmassa toimivat myös nuoret kampaajanalut: siinä missä tytöt oppivat parranajoa, pojat ovat onnistuneesti kouluttautuneet tekemään napakoita lettejä ja upeita kampauksia.

Naistenpäivä 8.3. on Ugandassa kansallinen vapaapäivä.