Matka katulapsesta yrittäjäksi vaatii sitoutumista ja luottamusta

- Elämänsuunnan muuttaminen vaatii aina sitoutumista ja intohimoa ja mikään ei motivoi minua henkilökohtaisesti niin paljon kun nähdä mahdollisimman monen lapsen ja nuoren nauttivan hyvästä elämästä, toteaa katulasten ja -nuorten parissa Ugandan Busiassa työskentelevä pastori Jacob Ochieno.  

Busian vilkas rajakaupunki houkuttaa puoleensa maaseudun orpoja, joilla on suuri riski päätyä töihin kaupungin baareihin, kaduille tai salakuljettajien leipiin. World Visionin tehtävä on saada nämä nuoret takaisin opintielle tai lyhyen yrittäjyyskoulutuksen jälkeen mielekkääseen ansiotyöhön. Lisäksi heille halutaan tarjota mielekästä ajanvietettä muun muassa musiikin parissa.

Yksi näistä nuorista on Ronald Mugamba, joka jäi lapsena isoäitinsä hoiviin ja sinniteltyään ala-asteen läpi hän siirtyi asumaan Busian kaduille elättäen itsensä keräämällä metalliromua myyntiin. Hän tutustui World Visionin toimintaan päästessään osaksi katunuorille suunnattua bänditoimintaa.

- Pääsin mukaan myös yrittäjäkoulutukseen, jonka päätteeksi sain pääoman oman pikaruokaravintolan perustamiseen. Nyt neljän vuoden jälkeen pystyn työllistämään itseni lisäksi kaksi ystävääni, joihin tutustuin kadulla asuessani. Olen kiitollinen saamastani luottamuksesta ja toiveikas tulevaisuuteni suhteen. Haaveenani on työskennellä ahkerasti, ostaa pieni tontti ja rakentaa sille oma koti, kertoo Ronald.

- Monet näistä koulutetuista lapsista pärjäävät nykyään täysin itsenäisesti. World Vision on auttanut heitä monin muidenkin tavoin kun vain mahdollistamalla bänditoiminnan. Osa heistä on saanut mekaanikon koulutuksen tai heille on annettu mopoja. Mopot mahdollistavat boda-boda-kuljetusbisneksen (tulee englannin sanoista boarder to boarder), joka on käytetyimpiä liikennöintimuotoja rajakaupungissamme. Lisäksi entisistä katunuorista on koulutettu video- ja valokuvaajia, kynttiläntekijöitä ja käsityöläisiä, kertoo pastori Ochieno World Visionin työn tuloksista.