Menkat esteenä tyttöjen koulunkäynnille


Eteläsudanilainen opettaja Geri Benson esittelee aikaisemmin käytössä olleita vessoja Palorinyan pakolaisleirin peruskoulussa. Nämä saniteettitilat eivät tarjonneet tytöille tarvittavaa yksityisyyttä kuukautisten aikana.

13-vuotiaan Gire Franciscan kuukautiset alkoivat vuonna 2017. Siitä lähtien nuori nainen on viettänyt unettomia öitä, koska hän on joutunut jäämään pois koulusta aina menkkojen aikaan. Palorinyan pakolaisleirin väliaikaiskoulun vessoissa kun ei ole tytöille pukuhuonetta eikä juoksevaa vettä.

Joskus voisin kävellä kotiin vaihtaakseni (siteen), mutta välimatka on liian pitkä. Jotkut tytöt menevät pusikkoon tai läheisiin koteihin vaihtamaan, mutta minä olen päättänyt pysyä kotona, Francisca kertoo.


Gire Francisca (oikealla) ystävänsä Kojo Christinen kanssa koulun pihalla.

Franciscan tilanne ei valitettavasti ole ainutlaatuinen. Heikot saniteettitilat ja niiden takia yksityisyyden puute aiheuttavat ongelmia kaikille murrosikäisille tytöille kuukautisten aikana. Suurin osa tilapäiskoulujen väliaikaisista vessoista on tehty pressuista, eikä niissä ole ovia, jotka saisi lukkoon.

Vielä vaikeammaksi tilanteen tekee se, että suurten oppilasmäärien takia useimmiten samoja vessoja käyttävät sekä tytöt että pojat. Tällainen tilanne on myös Franciscan koulussa.

- Jotta tytöt pystyvät vaihtamaan siteensä, jonkun täytyy seistä ovella ja pitää sitä kiinni. Omin päin se on mahdotonta. Joskus naisopettajat yrittävät auttaa, mutta oppilaiden määrä on liian suuri. Lisäksi jotkut tytöistä saavat näistä vessoista tulehduksia, minkä takia osa heistä vihaa koulua,” kertoo Franciscan koulun vararehtori Geri Benson.

Standardinmukainen vessojen lukumäärä tulisi olla yksi vessa 45:tä oppilasta kohden, mutta Franciscan koulussa suhde on ollut 1:100. Koulussa on 3 700 oppilasta, joista suurin osa on pakolaislapsia. Osa oppilaista on kyläyhteisöstä, joka on ollut alueella jo ennen pakolaisten saapumista.

Uudet vessat rohkaisevat pysymään koulussa

Nyt koululla puhaltavat uudet tuulet. World Vision on juuri saanut rakennettua 20 uutta vessaa: kymmenen vessaa pojille ja kymmenen tytöille. Tytöille on myös kaksi pukuhuonetta, joihin molempiin on yhdistetty juokseva vesi.

Uusissa vessoissa on metalliset ovet, käsienpesumahdollisuus ja sadevesisäiliöt.

Mitä tämä kaikki tarkoittaa Franciscalle?

Hän ja sadat muut koulua käyvät tytöt voivat nyt keskittyä tunneilla myös kuukautistensa aikana, eikä heidän tarvitse enää murehtia yksityisyytensä puolesta.

- Rakastan näitä uusia vessoja, tunnen oloni turvalliseksi!, Francisca iloitsee.

- Nämä vessat rohkaisevat oppilaita pysymään koulussa. Jotkut vanhemmista opiskelijoista joutuivat aikaisemmin menemään kotiin aina, kun he halusivat käyttää vessoja. Mutta nämä uudet vessat ovat riittävät ja erittäin helposti puhdistettavissa, sillä ne ovat sementoidut, Geri Benson kertoo.

Sateiden aikaan vanhat vessat tulvivat, mikä lisäsi oppilaiden riskiä sairastua koleraan. Uusien vessojen ansiosta näitä huolia ei enää sateella ole.

Palorinyan koulu ei ole ainoa, jossa on ollut puutetta vessoista. Suomen valtion tukemana World Vision on rakentanut kymmenen vessaa myös kahteen muuhun peruskouluun, jotka molemmat sijaitsevat Bidibidin pakolaisleirillä.

- Vessat eivät ole ainoastaan hygieeniset, vaan myös esteettömät. Olemme varmistaneet, että jokaisen vessan sisäänkäynnillä on ramppi, jolloin vessassa käynti onnistuu myös liikuntarajoitteisilta lapsilta. Heitä varten on myös varattu oma vammaisille oppilaille soveltuvampi vessa, kertoo projektia johtanut World Visionin työntekijä Livingstone Onen.

Koulujen johtokunnat, vanhemmat sekä opettajien yhdistys on koulutettu huoltamaan vessoja ja pitämään ne hygieenisinä.

Koulujen lisäksi kaksi Palorinyan pakolaisleirin terveysasemaa on saanut viisi uutta vessaa. Palorinya Health Centre 3 ja Belamelinga Health Centre 3 auttavat yli 20 000 ihmistä. Aiemmin he joutuivat selviytymään ainoastaan kahdella vessalla, joita käyttivät niin henkilökunta kuin potilaatkin.

Terveysasemat ovat saaneet myös uudet lääkejätteen polttouunit, joista on suuri apu sairaalajätteen käsittelyssä.

Kansainvälistä tyttöjen päivää vietetään 11.10. Voit tukea haavoittuvassa asemassa olevia tyttöjä ja avustustyötä pakolaisleireillä ryhtymällä kuukausilahjoittajaksi.

 

Artikkeli käännetty suomeksi, alkuperäinen kirjoittaja: Moses Mukitale, Viestintäkoordinaattori, World Vision Uganda.

Kuvat: Moses Mukitale