Ministeri tutustui vesihankkeeseen Keniassa

Suomalaisten tukema Meibekin aluekehitysohjelma Keniassa sai arvovaltaisia vieraita, kun maan maahanmuuttoministeri Otieno Kajwang tutustui alueen vesihankkeeseen. Kajwangin lisäksi vieraiden joukossa oli useita kenialaisia kansanedustajia sekä Suomen Kenian-suurlähettiläs Heli Sirve.

Viime viikon tiistaina järjestetyssä tilaisuudessa, johon osallistui noin 5000 ihmistä, 42 kilometrin mittainen vesijohtoverkosto otettiin virallisesti käyttöön. Puhdasta vettä on kuitenkin ollut asukkaiden saatavilla sitä mukaa, kun verkostoa on rakennettu.

- Vielä kuusi vuotta sitten vain 1,4 prosenttia Meibekin asukkaista sai puhdasta vettä kotinsa läheltä, kertoo erityisasiantuntija Ulla Tervo Suomen World Visionilta.

Valmiista vesijohtoverkostosta hyötyy tällä hetkellä noin 20 000 asukasta. Projektin ensimmäinen vaihe on valmis vuoden loppuun mennessä. Nyt 42 kilometrin mittainen päälinja ja kaikki vesitankit ovat valmiina. Rakennustöissä jatketaan pienempien linjojen vetämistä talouksiin.

Hanke on Kenian mittakaavassa merkittävä. Kansanedustaja Margaret Kamarin mukaan ainoastaan veden tuonti läänin pääkaupunkiin Eldoretiin on ollut Meibekin vesihanketta suurempi.

Meibekin vesihanke on suomalaisille tuttu, sillä moni on saanut lahjaksi yhden tai useamman metrin vesiputkea eettisiä lahjoja myyvän Lahjaksi lehmä -verkkokaupan kautta. Vesiputki onkin viime vuosina ollut yksi lahjakaupan suosituimmista lahjoista. Yksityisten tukijoiden lisäksi 756 000 euron arvoista vesihanketta on tukenut Suomen ulkoministeriö.

Lisätietoja:

Ulla Tervo
erityisasiantuntija ja Kenian ohjelmavastaava
Suomen World Vision
puh. 040 586 4419
ulla.tervo@worldvision.fi

Katso kuvasarja Meibekin vesijuhlasta
Lataa painokelpoinen kuva
Lue aiempi tiedote: Maali näkyy maratonin mittaisessa vesihankkeessa

Taustatietoa:
- Meibekin vesihanke käynnistyi helmikuussa 2007.
- Vesijohtoverkoston kokonaispituus on 42 kilometriä.
- Vesi johdetaan suuresta Chebara-padosta runkoputkea pitkin vesitankkeihin, joista se jaetaan pienempiä putkia pitkin vesipisteisiin.
- Jakelulinjan varrella on kotien lisäksi lukuisia kouluja, terveysasemia ja taajamia.
- Kaikkiaan 100 – 130 m3 laajuisia vesitankkeja on viisi.