Mitä jos testamenttaisin kehitysmaiden lapsille?

Suomen World Vision on mukana kansalaisjärjestöjen kampanjassa, jossa kerrotaan testamenttilahjoittamisesta.

Noin joka kymmenes suomalainen on tehnyt testamentin. Ruotsissa testamentin tekee huomattavasti useampi, joka viides.
– Suomalaiset ajattelevat helposti, että eihän minulla ole mitään testamentattavaa. Myös sellainen omaisuus, joka tuntuu itsestä pienelle, päätyy kuitenkin jollekin tai jonnekin. Kaikenkokoisilla testamenteilla voi saada isoja asioita aikaiseksi, kertoo kampanjan koordinaattori Pia Tornikoski.

Ilmaista neuvontaa tarjolla

Perinnöt ovat tärkeä mutta vielä pieni tulonlähde hyväntekeväisyysjärjestöille. Suomalaisista joka kolmas lahjoittaa rahaa keräyksiin, mutta tiedonpuutteen takia vain harva tekee testamenttilahjoituksen. Yleishyödylliselle järjestölle testamentattu omaisuus on täysin lahja- tai perintöverovapaata, ja se voidaan käyttää kokonaisuudessaan testamentintekijän haluamaan tarkoitukseen.

Testamentin tekoon liittyviin kysymyksiin on saatavilla ilmaista apua. Hyvä testamentti -sivustolle on koottu tietoa testamentin laatimisesta, kampanjaan osallistuvista järjestöistä ja tarinoita hyvistä testamenteista. Sivuston kautta voi myös kysyä lakimiehen neuvoa.

Testamentin voi tehdä missä tahansa elämänvaiheessa. Sen teko on osa oman elämän suunnittelua ja testamenttiasiakirjaa voi päivittää elämänmuutosten yhteydessä.

”Teen lahjoituksen auttamistyöhön”

Usein testamentissa muistetaan perhettä ja sukulaisia, joiden asema on osittain myös lailla suojattu. Testamentti voi kertoa myös niistä asioista, jotka ihminen on kokenut elämänsä aikana tärkeiksi. 

Testamenttilahjoituksella voi rakentaa parempaa tulevaisuutta kehitysmaiden lapsille. Lahjan vaikutus näkyy vielä vuosikymmenienkin päästä.

– Testamenttia tehdessäni mietin ydinperhettäni, kummilapsiani ja sisarusteni lapsia. Avun tarpeessa olevat lapset ovat aina olleet sydäntäni lähellä. Siksi teen lahjoituksen auttamistyöhön, jota pidän arvokkaana, kertoo Sirpa Solehmainen, Suomen World Visionin asiakassuhdejohtaja.

Hippunenkin hyvään on riittävästi

Testamentilla voi osoittaa hyväntekeväisyyteen osan omaisuudestaan tai vaikkapa itselle tärkeä soittimen, korun tai esineen. Kaikensuuruiset lahjoitukset ovat arvokkaita.

– Omalla kohdallani "hippunen hyvään" tarkoittaa esimerkiksi kirjakokoelmani testamenttaamista auttamistyöhön. Kun testamentin lukemisen aika tulee, haluaisin että tyttäreni ajattelee äitiä, joka jaksoi uskoa parempaan maailmaan ja tehdä hyviä tekoja, suunnittelee Solehmainen.

Lue lisää testamenttilahjoituksesta World Visionin sivuilta

Järjestöjen yhteinen Hyvä testamentti -kampanja