Mitä kuuluu täysi-ikäisille kummilapsille?

Kummilapsen varttuminen herättää sekä iloa että kysymyksiä. Millaiset mahdollisuudet kummilapsillamme on saada itselleen ammattitaitoja ja löytää työpaikka?

Monet kummilapsistamme ovat kotoisin alueilta, joista on pitkä matka ammattikouluun. Sen vuoksi järjestämme lähes kaikilla kummialueillamme nuorille mahdollisuuden opiskella yrittäjätaitoja.

Perulainen 17-vuotias Walter on yksi täysi-ikää lähestyvistä nuorista. Hän käy yläkoulua, jossa hän on voinut osallistua ammatillisiin työpajoihin. Koulun nuoret ovat oppineet marsujen kasvatusta, puutöiden tekoa, kenkien ja laukkujen valmistusta sekä vaatteiden ompelua. Lisäksi he ovat oppineet liiketoiminnan ja oman yrittäjyyden alkeita. Nämä työpajat on toteutettu suomalaisten kummien tuella.

- Haluasin aloittaa oman pienyrityksen, ja valmistaa kukkaroita nahasta. Lainasin äidiltäni rahaa, jotta voin aloittaa nahkatöiden tekemisen, kertoo Walter.

Walterin suunnitelmissa on yläkoulun jälkeen aloittaa artesaaniopinnot ja laajentaa tulevaisuudessa omaa yritystään.

Mopokorjaamoja ja paikallista muotia

Koulutuksista on aikuistuville nuorille paljon hyötyä. On tavallista, että  18-vuotiaalla ei ole vielä tarkkaa suuntaa elämässään. Monessa kehitysmaassa nuorisotyöttömyys on tikittävä aikapommi. Koulunsa kesken jättänyt ja ammattitaidoton nuori saattaa päättyä huonopalkkaisiin ja tilapäisiin töihin, joissa työntekijän turva on olematon. Tällainen työpaikka ei takaa toimeentuloa, ja köyhyyden kierre jatkuu.

Pienyrittäjyyskoulutus antaa nuorelle avaimia itsensä työllistämiseen. Pienyrittäjyys on kummilasten kotiseuduilla yleisin toimeentulon muoto ja palkallisia työpaikkoja on hyvin vähän. Pienyrittäjyyden keinoja on erilaisia; Ugandassa on esimerkiksi catering-alan yrittäjiä ja mopokorjaamoja. Perussa taas monet perheet saavan elantonsa vaateompelimoista tai huonekalujen teosta.

Mitä tapahtuu kummiudelle, kun nuori saavuttaa 18 vuoden iän?

Kummilapsen täysi-ikäistyminen ei välttämättä tarkoita kummiuden päättymistä. Jos kummilapsen peruskoulu- tai lukio-opinnot ovat edelleen kesken ja hän osallistuu World Visionin järjestämiin koulutuksiin ja työpajoihin, hänellä on mahdollisuus jatkaa kummilapsena koulunsa päättymiseen saakka.

Kun kummilapsi saa opinnot päätökseen, saa töitä tai menee naimisiin, saamme siitä tiedon paikallisilta työntekijöiltämme. Tällöin olemme yhteydessä kummiin kirjeitse tai puhelimitse, ja kerromme kummisuhteen päättymisestä tämän nuoren kohdalla. Samalla esittelemme mahdollisen uuden kummilapsen, joka yhtä lailla tarvitsee oman kummin tukea kasvaakseen kyvykkääksi nuoreksi aikuiseksi.