Miten kasvatan pojastani machon - lyhyt oppimäärä

Perussa elää edelleen vahvana miehiä suosiva macho-kulttuuri. Mutta miksi suloisista pikkupojista oikein tulee naisia halveksivia kukkoilijoita? Jotta kehitykseen voidaan puuttua, pitää ymmärtää syitä sen takana.

- Kukaan alueen pojista ei ole syntyessään väkivaltainen ja naisia alistava macho. Kasvatuksessa ja kulttuurissa on kuitenkin seikkoja, jotka vaikuttavat poikien kehitykseen epäsuotuisasti. Yksi ensimmäisistä asioista on ravitsemus. Ohjelma-alueellamme Renacerissa kroonisesta aliravitsemuksesta kärsiviä alle 5-vuotiaita poikia on yli 50% enemmän kuin tyttöjä. Myös anemia on yleisempää pojilla kuin tytöillä. Näkemyksemme mukaan tämä johtuu siitä, että pojat ovat leikeissään huomattavasti aktiivisempia kun tytöt, ja siten kuluttavat enemmän energiaa, kertoo Renacerin alueen ohjelmajohtaja Celia Cerda.

Puutokset ruokavaliossa aiheuttavat kehitysviivästymiä, ja vaikuttavat oppimistuloksiin jo esikouluiässä. Moni lapsi joutuukin kertaamaan vuosiluokkia, ja jää jo siinä vaiheessa jälkeen ikätovereistaan. Toinen poikien terveydentilaan vaikuttava asia on äidin yhteiskunnallinen asema ja koulutus: mitä pidemmälle äiti on elämässään päässyt, sitä terveempiä ovat hänen poikansa.

Velvollisuus olla kova

Pitkä sisällissota ja levottomuudet alueella ovat jättäneet jälkensä perheisiin. Moni nykyvanhempi kärsii edelleen erilaisista psyykkisistä häiriöistä, elämä perheissä on levotonta, ja perheväkivalta valitettavan yleistä. Vanhemmilla on paljon töitä, ja vähän aikaa seurustella lastensa kanssa. Myös selkeät arvot ja säännöt puuttuvat monesta kodista.

- Poikien tulee olla niin koulussa kuin kotonakin kovanaamoja: tunteita tai heikkouksia ei saa näyttää tai heille nauretaan. Heitä myös kuritetaan kovalla kädellä. Koulupäivän jälkeen pojat tekevät fyysisesti raskaampia kotitöitä esimerkiksi pelloilla, eikä läksyille jää riittävästi aikaa. Myös paikka ja rauha kotitehtävien tekoon puuttuvat monista kodeista. Opettajat eivät usein jaksa puuttua huonoon käytökseen, ja vanhemmat eivät luota lapsiinsa. Kukaan ei kerro pojille heidän oikeuksistaan tai velvollisuuksistaan, Cerda kertaa poikien kouluvuosien haasteita.

Heikoin eväin kohti aikuisuutta

Koulun ja kotitöiden jälkeen jäävä vähäinen vapaa-aikakin on melko näköalatonta, sillä harrastusmahdollisuudet ovat vähissä. Samoin jatkokoulutusta tarjoavat oppilaitokset puuttuvat alueelta vielä kokonaan. Tästä syystä koululaisten ja nuorten asiat onkin nostettu kummiohjelman keskiöön viime vuosina.

- Levottomissa oloissa kasvaneet teini-ikäiset pojat lähtevät yksin kaupunkiin jatkamaan koulunkäyntiä. Valitettavan usein alkoholi, huumeet, juhliminen ja jengit alkavat houkuttamaan nuoriamiehiä koulukirjoja enemmän. Perussa pitää lähes työtä kun työtä hakiessa esittää puhdas rikosrekisteri, ja yksikin pieni nuoruuden rike voi vaikeuttaa työnsaantia loppuelämän. Tyttöjen seksuaalinen koskemattomuus on monelle alueen kulttuurissa kasvaneelle pojalle vieras käsite, ja teinivanhemmuus ei ole mitenkään harvinaista.  Toivoisin näille pojille paljon mielekkäämmän tulevaisuuden: koulutuksen, mieleisen ammatin ja perheen sitten kun sen aika on. Haluamme työllämme olla katkaisemassa alueen vahingollisen macho-kulttuurin periytymistä seuraavalle sukupolvelle, Cerda päättää.

Suomen World Vision on tehnyt töitä Renacerin alueella vuodesta 2008 lähtien. Aluksi keskityttiin erityisesti ravitsemuksellisiin asioihin sekä parantamaan pienten lasten oppimisvalmiuksia. Nyt huomio on siirtynyt isompiin koululaisiin ja nuorten tulevaisuudennäkymiin. Lisäksi vanhempien ja lasten välinen hellyys ja huolenpito on yksi kantavista työmme teemoista alueella. Otamme kummiohjelmien poikien erityishaasteita esille vuosittaisessa Pojista miehiksi -kampanjassamme, joka näkyy mm. sosiaalisen median kanavissamme helmi-maaliskuun vaihteessa.