Miten lehmä kääritään joulupakettiin? - Joulu tekee piikin eettisten lahjojen myyntiin

Joululahjojen hankkiminen tuottaa joka vuosi päänvaivaa useimmille meistä, sillä hyödyllisen, yllätyksellisen ja saajaa ilahduttavan lahjan keksiminen saattaa tuntua mahdottomalta tehtävältä. Moni päätyykin hankkimaan läheiselleen tavanomaisen tavaran sijasta eettisen joululahjan.

- Eettinen lahja on erinomainen valinta sellaiselle ihmiselle, jolle on vaikea keksiä jotain konkreettista annettavaa. Tällainen lahja tulee varmasti tarpeeseen. Eettisen lahjan ei välttämättä tarvitse olla vaihtoehto tavaralahjalle, vaan sen voi antaa lahjoituksesta kertovana korttina tavaran ohessa, kertoo Suomen World Visionin yrityssuhdepäällikkö Tiia Vihavainen.

Joulu merkitsee eettisiä lahjoja myyville järjestöille ja yhdistyksille vuoden suurinta myyntiä, mutta lahjoja ostetaan paljon myös esimerkiksi ystävänpäivänä, äitien- ja isänpäivänä sekä erilaisina merkkipäivinä. Vihavaisen mukaan eettisten lahjojen myynti on kasvanut vuosi vuodelta.
- Kuluttajat ovat valistuneita ja ymmärtävät eettisen lahjan merkityksen. Yksityishenkilöiden lisäksi eettisiä lahjoja ostavat paljon myös yritykset. Ne käyttävät eettisiin lahjoihin saman summan, joka menisi muuten joulukortteihin ja – lahjoihin.

Puuroa ja koulutarvikkeita

Eettisen lahjan ostamista kaavailevalle on tarjolla laaja lahjavalikoima, josta voi valita parhaalta tuntuvan lahjan. Esimerkiksi Suomen World Visionin lahjakaupasta löytyy lehmien ja vuohien lisäksi muun muassa vesiputkea, hiv-testejä, koulutarvikkeita ja puunsiemeniä.
- Meillä on tällä hetkellä yli parikymmentä lahjaa, ja valikoimaa uusitaan muutaman kuukauden välein. Uusin tuote on joulupuuro, jolla pyritään vastaamaan maailmaa puhuttelevaan ruokakriisiin, Vihavainen kertoo.

Vuohia ja lehmiä on myyty hyvän mielen lahjoina jo vuodesta 2001 asti, ja ne ovatkin valikoiman tunnetuimmat lahjat. Vihavainen toivoo lahjavalintoja tekeviltä kuitenkin ennakkoluulottomuutta, sillä valikoimassa on kotieläinten lisäksi paljon myös muita hyödyllisiä lahjoja.
- Esimerkiksi ostamalla hiv-testin voi ratkaisevasti muuttaa syntymättömän lapsen elämää Intiassa. Testi tehdään odottavalle äidille, jolla ei välttämättä ole tietoa terveydentilastaan. Jos hiv-tartunta pystytään toteamaan ennen synnytystä, voidaan lääkehoidon ja muiden toimenpiteiden avulla pyrkiä estämään hivin siirtyminen lapseen. Lahjakaupasta voi ostaa hiv-positiiviselle äidille myös turvallisen synnytyksen.

Lahjat tarpeen mukaan

Eettisten lahjojen valikoima muotoutuu sen perusteella, mille lahjoille on tarvetta. Suomen World Visionin aluekehitysohjelmissa tehdään laaja-alaisesti työtä muun muassa koulunkäyntiin, terveyteen, puhtaan veden saamiseen, ruokaan, maatalouteen ja perustoimeentulon turvaamiseen liittyen.

- Paikallinen World Vision -toimisto kartoittaa alueella olevia tarpeita, ja niiden pohjalta tuotteistetaan lahjoja lahjakauppaan. Joitakin lahjoja saatetaan myös ottaa valikoimasta pois, jos tarve on loppumassa, yrityssuhdepäällikkö Tiia Vihavainen kertoo.

Lahjakaupasta ostetut lahjat toimitetaan perille osana pitkäkestoisia kehityshankkeita, ja niiden käyttöönotosta huolehditaan yhteistyössä paikallisten asukkaiden ja World Visionin kanssa.
- Joidenkin lahjojen käyttöönotto vaatii myös koulutusta, sillä esimerkiksi lehmän saavalla perheellä ei välttämättä ole koskaan ollut kotieläintä. Perhe koulutetaan huolehtimaan lehmästä, ja heitä neuvotaan myös esimerkiksi karja-aitauksen tekemisessä ja rehukasvien viljelyssä.

Faktaa:
- Suomen World Visionin eettisten lahjojen kauppa toimii verkossa osoitteessa www.lahjaksilehma.fi. Lahjoja voi ostaa myös puhelimitse tai vierailemalla Helsingissä sijaitsevassa toimistossa.
- Lahjojen hinnat vaihtelevat 5 ja 550 euron välillä. Lahjavaihtoehtoja on tällä hetkellä parikymmentä.
- Lahjan saajalle voi kertoa hankitusta lahjasta esimerkiksi sähköisen kortin tai perinteisen postikortin avulla.
- Lahjat toimitetaan perille muutaman kuukauden sisällä niiden ostamisesta. Kaikki tuotteet ostetaan paikallisesti eikä niitä siis lähetetä kehitysmaihin Suomesta. Lahjojen avulla tehtävää työtä ja sen tuloksia voi seurata sekä World Visionin että Lahjaksi lehmä – verkkokaupan verkkosivuilla.

Lisätietoja:
Suomen World Vision
Yrityssuhdepäällikkö Tiia Vihavainen
p. 09 6818 3085
www.worldvision.fi
www.lahjaksilehma.fi