Monica sanoi silpomiselle ei

Monica uhmasi vanhempiensa tahtoa ja kieltäytyi silpomisesta. Niin tekee yhä useampi kenialainen tyttö.

Monica, 23, on kotoisin Kenian Sookista. Hän kertoo tarinaansa vakavana.

- Kävin mielelläni peruskoulua ja edistyin hyvin. Sitten isä ilmoitti, että minun on mentävä naimisiin kahdeksannen luokan jälkeen. Äiti vahvisti asian. Olin tuolloin 14-vuotias.

Samoihin aikoihin äiti kehotti Monicaa ja tämän pikkusiskoa valmistautumaan sukuelinten silpomiseen.

­- Sanoin, että kieltäydyn silpomisesta. Yritin rohkaista sisartani tekemään samoin. Hän halusi totella vanhempiamme.

Pakoon ja turvaan

Silpominen on Keniassa lailla kielletty. Monican äiti halusi kuitenkin noudattaa vanhaa perinnettä, joka äidin mielestä takaa tytöille hyvän avioliiton ja turvallisen tulevaisuuden.

­ - Äiti tivasi minulta syytä kieltäytymiseen. Vastasin, että odotetaan koulun loppukokeiden tulokset ensin. Äiti oli kuitenkin hurjana. Pakenin peloissani tätini luokse ja pyysin häneltä apua, Monica kertoo.

Täti päätti suojella Monicaa. Hän piilotti tytön ulos pensaiden suojaan aamukuudesta pimeän tuloon saakka. Yöksi Monica pääsi tätinsä majaan.

­- Lähdimme hakemaan apua. Pääsimme tapaamaan World Visionin työntekijää, joka järjesti minulle majapaikan eräältä koululta. Sain patjan ja perustarvikkeet.

Toinenkin sisko kieltäytyi

Monica on jatkanut opiskelua World Visionin tukemana. Hän kaipaa perhettään ja toivoo voivansa palata kotiin. World Visionin työntekijät ovat käyneet puhumassa Monican vanhemmille, mutta toistaiseksi äiti on torjunut tyttärensä haaveet pysyvästä kotiinpaluusta. Äiti antaa Monican vierailla kotona vain satunnaisesti.

­ - Tapaamiset ovat valvottuja, sillä riski joutua silvotuksi on yhä olemassa, World Vision Kenian työntekijä Ken sanoo.

Monica uskoo, että ajan kuluessa perhe voi taas asua yhdessä. Helppoa se ei tule olemaan, sillä nyt myös toinen hänen pikkusiskoistaan on päättänyt kieltäytyä silpomisesta.

Entä mitä kuuluu siskolle, joka päätti totella vanhempiaan? Monica vastaa kysymykseen hiljaisella äänellä.

­- Hänet naitettiin heti silpomisen jälkeen. Hänestä tuli 14-vuotiaana pienen tytön äiti.

Suomen World Vision on tehnyt silpomisen vastaista työtä Kenian Sookissa vuodesta 2006. Kun työ alkoi, yli 90 prosenttia tytöistä silvottiin. Vuonna 2013 silvotuksi joutui yhä noin 74 prosenttia tytöistä. Nykyään noin 45 prosenttia Sookin alueen tytöistä silvotaan.

Silpomisen vastaista työtä voit tukea täältä: worldvision.fi/pelasta-pimppi