Musiikki tuo lohtua ugandalaisille katulapsille

Ronald, 18, ja Karim, 17, ovat selviytyneet ilman aikuisten turvaa aivan pienestä asti. Ronald päätyi asumaan vilkkaan Busian kaupungin kaduille vain nelivuotiaana. Karim hylättiin, kun hän oli kymmenen vanha. Suomalaisten tuella käynnistetty bänditoiminta on tuonut pojille tuloja sekä iloa kovan arjen keskelle. 
 
 
Molemmat nuorukaiset ovat kokeneet kovia. He ovat nukkuneet vuosia kaduilla, käyttäneet huumeita ja kärsineet nälästä. Nyt asiat ovat paremmin; rahasta on yhä pulaa, mutta molemmilla on koti, jota he vuokraavat yhdessä kavereiden kanssa. 
 
Kenian rajalla sijaitsevan Busian kaduilla elää yli 600 katulasta. Köyhässä rajakaupungissa ruuan ja tilan puute tai väkivalta saa lapset karkaamaan kodeistaan. Osa yksinkertaisesti hylätään. 
 
Näin kävi myös Ronaldille ja Karimille, jotka ovat orpoja. 
 
- Minulla oli ihan hyvä elämä, kunnes isäni sairastui ja kuoli. Äitiäni en muista, hän kuoli, kun olin pieni. Jäljelle jäi äitipuoleni, joka vain hakkasi minua, kertoo Karim.
 
Katulapsen elämä on selviytymistä päivästä toiseen; on mietittävä, mistä tänään löytyy ruokaa ja mihin illalla uskaltaa nukahtaa. Huumeet vievät ajatukset pois nykyhetkestä ja helpottavat surua ja ikävää. 
 
World Visionin työntekijät partioivat kaupungin kaduilla ja kuuntelevat lasten ja nuorten tarinoita. Suomalaisten tuella järjestön työntekijät etsivät lapsille turvallisia koteja. Heitä myös koulutetaan ammatteihin ja kannustetaan palaamaan kouluun. 
 
Busiassa auttaa myös Suomen World Visionin lähettiläs Sami Hedberg. Hän on ollut mukana rakennuttamassa kaupunkiin nuorisotaloa. Kyseinen keskus on katulapsille turvallinen paikka, missä he saavat tukea ja neuvontaa.
 
Nuorisotalolla harjoittelee nykyään myös katulasten oma marssibändi, jonka toimintaa on tuettu suomalaisin lahjoituksin. Soittokeikat tuovat bändin jäsenille taskurahaa, mutta sitäkin tärkeämpää on mielekäs tekeminen, joka vie ajatukset pois karuista kokemuksista ja arjen haasteista.
 
 
Orkesteri on iso juttu myös Ronaldille ja Karimille. Molemmat ovat kuuluneet jo pitkään ryhmän puhallinsoittajiin. Bändiläisistä on tullut toisilleen tärkeä tukiverkko. 
 
- Näin joskus pienenä kaupungin virallisen orkesterin esiintyvän ja se oli tosi hienoa. Siksi lähdin tähän aikoinaan mukaan. Soittaminen on auttanut pysymään poissa kadulta vaikeinakin hetkinä, Ronald kertoo.
 
- Nyt selviän pesemällä autoja ja auttamalla rakennuksilla – niistä hommista saan vähän tuloja. Tulevaisuudessa haluan löytää hyvän, säännöllisen työn ja sitten rakennan ison talon. Sinne saavat tulla kaikki lapset kaduilta. Sillä elämä kadulla on kuin kuolema.
 
 
Kuvat: Pasi Liesimaa
 
Busiassa tehtävää lastensuojelutyötä voit tukea ryhtymällä World Visionin kuukausilahjoittajaksi.