Muutos lähtee yhdestä ihmisestä

Busian kaupungissa Ugandassa Bakuseka Majja -yhdistys ja sen voimanainen, Grace Hajugujugu, parantavat naisten ja lasten asemaa. World Vision tukee yhdistyksen toimintaa, sillä eniten saavutetaan silloin, kun muutoksen moottoreina toimivat paikalliset itse.

Grace Hajugujugu, 40, on leskeksi jäänyt kuuden lapsen äiti. Hän on noussut tärkeäksi mielipidevaikuttajaksi yhteisössä, jossa leskeys on aiemmin tarkoittanut ”sosiaalista kuolemaa”.

Grace perusti Bakuseka Majjan auttamaan muita leskeksi jääneitä naisia erityisesti talousasioissa. Kasvava lapsiäitien ja syrjäytyneiden lasten joukko sai yhdistyksen kuitenkin laajentamaan palveluitaan ja nyt se järjestää ammattikoulutusta nuorille äideille ja koulunsa kesken jättäneille tytöille. Sen lisäksi yhdistys kampanjoi lasten oikeuksien puolesta sekä kouluttaa perheväkivallan ehkäisystä ja ravitsemuksesta.

– Jotkut tytöistä ovat naimisissa jo 13–14-vuotiaina. Osan heistä vanhemmat tai mies on hylännyt, koska tyttö on tullut raskaaksi, Grace sanoo.

Toimeentuloa nuorille äideille

Gracen aktiivisuuden ansiosta lesket sekä nuoret tytöt pystyvät nyt hankkimaan elannon itselleen ja lapsilleen. World Vision on tukenut Bakuseka Majjan ammattikoulutusta ostamalla keskukselle ompelukoneita. Naisilla on ollut mahdollisuus suorittaa tutkinto vaatteiden ompelusta.

Yhdistyksen naiset valmistavat nyt koulupukuja kolmelle lähiseudun esikoululle. Naiset pääsevät käyttämään taitojaan, ja tulot käytetään nuorten äitien lasten perustarpeisiin.

Lasten hyväksikäyttö vähentynyt

Lasten hyväksikäyttötapaukset ovat olleet Busiassa hyvin yleisiä. Aiemmin hyväksikäytöstä ei juuri rangaistu, mutta nyt suuri osa tapauksista tulee poliisin tietoon. Yhteisö on laatinut tiukat säännöt lasten suojelemiseksi. Gracen kaltaiset aikuiset ovat toimineet esimerkkeinä muille: kolme peruskoulun opettajaa sai viiden vuoden vankeustuomion Gracen ilmoitettua heistä viranomaisille.

– Ryhmämme on tehnyt 20 ilmoitusta. Lasten hyväksikäyttöä tapahtuu edelleen, mutta vähemmän. Nykyään pystymme valvomaan, että ilmitulleet tapaukset käsitellään tuomioistuimessa, Grace kertoo.

Tulevaisuuden tavoitteena lisätä nuorten opetusta

Suomen World Vision on toiminut Busian alueella vuodesta 2009 lähtien. Yksi tärkeimmistä tavoitteista on vahvistaa paikallisten yhdistysten toimintaa. 

Bakuseka Majja ja sen voimaantuneet, aktiiviset jäsenet muuttavat yhteisöä sen sisällä. Yhdistystä ja muita paikallisia ryhmiä kunnioitetaan Busiassa. Niissä ymmärretään parhaiten paikalliset olosuhteet sekä se, miten niihin voidaan tehokkaimmin vaikuttaa.

Seuraavaksi Bakuseka Majja suunnittelee ostavansa maata ja rakentavansa tilat ammattikurssikeskukselle, jotta he voivat laajentaa koulutusohjelmia ja toimintoja yhteisössä. He haluavat lisätä myös katulasten auttamistyötä.

Toimittanut: Paula Pihlava

Käännös: Ulla Tervo