Naisjohtaja luotsaa kylänsä jaloilleen


Filippiiniläinen Wilma Paloma johtaa Aklanin maakunnassa sijaitsevaa kylää, jonne taifuuni Haiyan iskeytyi viime marraskuussa. Palomalla on vaativa tehtävä: yli 600 perheen kylä on saatava uudelleen pystyyn.

Tie naisjohtajaksi perinteisessä maatalousyhteisössä ei ole helppo. Naisten osallistuminen johtotehtäviin ja kyläneuvostoon on kuitenkin helpottunut Filippiinien haavoittuvaisimmilla alueilla. Naisten vahvuudet ja mahdollisuudet tunnistetaan Haiyanin tuhoisan taifuunin jälkeen.

Paloma on ansainnut ihmisten ja kyläneuvoston luottamuksen pitkäaikaisellä sitoutumisellaan. Hän on toiminut kylänsä terveystyöntekijänä yli 15 vuotta ja ollut kyläneuvoston jäsen yhdeksän vuotta.

Haiyan-taifuuni ei ollut ensimmäinen tuhoisa myrsky Paloman elinaikana.

– Selvisin myös myrskystä, joka tuhosi taloni ja koko kylämme 30 vuotta sitten. Tätini uskoi terveyskeskuksen vastuulleni. Elin siellä kuukausia aviomieheni kanssa ja opin antamaan terveydenhoitoa sitä tarvitseville.

Töitä riittää

Paloma uskoo, että taifuunin jättämistä tuhoista selviäminen on mahdollista hallituksen ja kansalaisjärjestöjen tuen avulla.

Taifuuni tuhosi kylän terveyskeskuksen, joka on nyt puhdistettu ja katettu osittain suojapeitteellä. Entisillä teillä kasvatetaan nyt riisiä, josta saadaan aikanaan ravintoa.

– Meillä on riisiä tuleville kuukausille, mutta töitä riittää silti. Päiväkodit ja terveyskeskukset täytyy kunnostaa.

World Vision on tukenut Filippiineillä 25 terveyskeskuksen jälleenrakennusta. Niihin on toimitettu myös lääketarvikkeita. Koulut ja päiväkodit ovat saaneet tuhansia hygieniapakkauksia.

Yhteistyöllä kylä eheäksi

Cash for Work -projektit ovat tulleet tutuksi Paloman kylälle. Niissä ihmiset työskentelevät kyliensä jälleenrakennuksen eteen ja saavat siitä rahaa perheelleen. Jokainen kotitalous saa 60 USA:n dollaria, kun on tehnyt kymmenen päivää jälleenrakennustöitä yhteisön hyväksi.

– Ihmiset tekevät parhaansa, jotta ansaitsevat elantonsa ja saavat talonsa korjattua. He eivät voi vain istua ja odottaa apua. Jokaisen täytyy tehdä osuutensa, jotta kylästämme tulee taas eheä.


FAKTA

World Vision keskittyy Filippiinien jälleenrakennustyössä majoituksen, toimeentulon, koulutuksen ja terveyden tukemiseen sekä veden saatavuuteen, sanitaatioon ja hygieniaan. Panostamme myös katastrofeja ennaltaehkäisevään työhön.

Työmme avulla:

  • 713 150 ihmistä on saanut avustus-ja hygieniapakkauksia sekä majoituksen seitsemässä maakunnassa ja 533 kylässä
  • 142 630 perhettä on saanut ruoka-avustusta
  • 17 796 perhettä on saanut suojapaikan
  • 55 454 perhettä on saanut muuta kuin ruoka-avustusta
  • 53 755 perhettä on saanut vettä, sanitaation ja hygieniapalveluja
  • 1 530 ihmistä on osallistunut Cash for Work -projekteihin


Alkuperäinen teksti: Aaron Aspi
Käännös: Emilia Rodriguez
Kuva: Aaron Aspi