Naisyrittäjät moninkertaistivat tulonsa Intiassa

Bushra Javed on ylpeä käsityöläinen menestyvässä WeCan Navsahas -yrittäjäryhmässä. Indoren kaupungissa asuvan Bushran elämän muutti suomalaisten tuella järjestetty koulutus.

– Aiemmin löysin vain epäsäännöllisesti töitä ja tuloni olivat alle 10 euroa kuussa. Elimme rakennuksilla työskentelevän mieheni palkalla. Kun pääsin mukaan yrittäjäryhmään, omat tuloni lähes kahdeksankertaistuivat, Bushra kertoo.

Vuonna 2013 suomalainen yritys Palmroth Consulting tarjosi Indoressa kokoontuville naisten säästöryhmille mahdollisuutta kehittää yhdessä käsityötuotteita, jotka kelpaavat myös myyntiin. Aloite oli osa Suomen World Visionin Weconomy-yritysyhteistyöohjelmaa.

Kiinnostuneista naisista koottiin 60 jäsenen yrittäjäryhmä, jolle annettiin ompelu-, kangaspaino- ja yrittäjyyskoulutusta. Myöhemmin ydinryhmään valikoitui 20 naista. Naiset oppivat ompelemaan muun muassa käsilaukkuja, reppuja, meikkipusseja, vaatteita ja läppärinkuoria.

Palmroth Consultingin ja naisten yhteistyöstä syntyi WeCan Navsahas, joka jatkaa nyt itsenäisesti toimintaansa. Ryhmä on ensimmäinen World Visionin tukema yrittäjäryhmä, joka on rekisteröity myös vientiä varten.

Tuloja ja sananvaltaa

Bushran uusi taloudellinen asema on vaikuttanut myös hänen rooliinsa perheessä ja yhteisössä: Naisten työnteko kodin ulkopuolella ei ole seudulla itsestäänselvyys, mutta taloudellisesti aktiivisia naisia kuunnellaan aivan eri tavalla kuin ennen.

Viime vuonna yrittäjäryhmää kohtasi todellinen onnenpotku, kun se sai tilaustöitä FabIndia-vaateketjulta. Intialainen ketju myy perinteisiin kuoseihin ja malleihin perustuvia muotivaatteita yli 200 liikkeessä seitsemässä eri maassa.

Yrittäjyyden ansiosta naisten tulot ovat nyt säännöllisiä. Säästöillä on tehty monia parannuksia elämään: rakennettu talo loppuun, maksettu koulumaksuja ja lääkärikuluja. Onpa eräs naisista luvannut miehelleen moottoripyöränkin.

Ryhmän jäsen Shabnam Kureshi on tehnyt satsauksen tulevaisuuteen. Hän on tallettanut säästötilille pesämunan pienelle tyttärelleen, Sanalle.

– 140 euron säästöt kasvavat korkoa siihen asti kunnes tyttäreni on 18 vuotta. Sitten hän voi itse päättää, mitä hän haluaa tehdä niillä.

Tuemme yrittäjyyttä ja toimeentuloa osana kaikkia kummiohjelmiamme. Jos haluat tehdä erityisesti yrittäjyyttä tukevan kertalahjoituksen, helpoin keino on ostaa Starttirahaa mikroyrittäjälle -lahja eettisten lahjojen kaupastamme.

Huhtikuun alussa juhlistamme sosiaalisen median kanavissamme kehitysmaiden yrittäjiä. Pääset lukemaan heidän tarinoitaan osana Investoi ihmeeseen -kampanjaamme.