Ngoswet lähdössä huimaan nousukiitoon

Vain reilu vuosi sitten alkanut kummiohjelma Kenian Ngoswetin alueella on saanut lentävän lähdön. Poikkeuksellisen aktiiviset asukkaat ovat jo panneet World Visionin tuella paljon muutoksia alulle, ja lisää on luvassa lähiaikoina.

World Visionin myötävaikutuksella yli 1 000 kummilasta ja 3 000 aiemmin rekisteröitymätöntä lasta ja aikuista on nyt saanut syntymätodistuksen, mikä mahdollistaa muun muassa terveydenhuollon ja koulunkäynnin toteutumisen sekä antaa äänioikeuden kaikissa vaaleissa. Myös naisten omalainaryhmät ovat käynnistymässä. Ajatuksissa on ollut ainakin naisten oman mehu- ja pähkinäbisneksen aloittaminen sekä hedelmien viljely. Alueen naiset ovat aiemmin kokeneet tulleensa syrjityiksi, mutta ovat nyt löytämässä oman äänensä.

Ngoswetin maaperä on hedelmällinen, ja ilmasto ihanteellinen monien kasvien viljelyyn. Jos kasteluvettä olisi riittävästi, voitaisiin alueella viljellä muun muassa tomaattia, vesimelonia, papaijaa, mangoja ja eri kaaleja. Alueen asukkaat ovat valinneet keskuudestaan kolme esimerkkitilaa, jotka ovat saaneet opastusta tehokkaampaan viljelyyn ja luomulannoitteiden käyttöön sekä apua kastelujärjestelmien rakentamiseen. Esimerkiksi tomaatit hyötyvät eniten tippakastelusta, kun taas kaalit tarvitsevat spraykastelua. Osa kasveista on jätetty vaille kastelujärjestelmää, jotta tuloksia on mahdollista vertailla. Vastineeksi tästä avusta nämä kolme viljelijää kutsuvat muita tilallisia tutustumaan toimintaansa: näin kaikki saavat tietoa viljelymenetelmistä ja tehokkaan kastelujärjestelmän rakentamisesta. Usein naapurilta toiselle leviävä opastus on kaikkein tehokkain tapa juurruttaa uusia käytäntöjä.

Myös lasten asema alueella on kohtuullinen. Koulussa, jossa vierailimme, on riittävästi koulukirjoja ja rehtori kohteli lapsia kunnioittavasti. Sen sijaan kouluruuan valmistukseen ja käsien pesuun tarvittava vesi puuttuu vielä monesta koulusta. Paikallisella terveysklinikalla on oma laboratorio, rokotuksia riittää niitä tarvitseville, ja jokaiselle tuoreelle perheelle annetaan malariaverkko suojaamaan vastasyntynyttä. Suurimpana haasteena on henkilökunnan määrä: esimerkiksi yhden klinikan ainoa hoitaja saattaa ottaa vastaan jopa 70 potilasta ja hoitaa kolme synnytystä yhden päivän aikana. Työtä siis riittää vielä saadaksemme tällekin klinikalle lakisääteiset kahdeksan henkilöä huolehtimaan sen toiminta-alueen tuhansien asukkaiden terveydestä.

Harvoin olemme saaneet aloittaa työtämme yhteisössä, joka on yhtä sitoutunut ja innostunut muutoksesta, ja valmis tekemään sen eteen näin paljon töitä. Kylänvanhimman sanoin: Meillä on jo yksi käsi, mutta jos annatte meille toisen käden, niin voimme työskennellä entistä ahkerammin ja saavuttaa ihan mitä tahansa.

Anna Ngoswetin asukkaille toinen käsi liittymällä kummiksi.