Optikoiden matkassa Meibekissä

Matka kohti Kenian Meibekissä sijaitsevaa Cheborororwan ala-astetta alkaa aikaisin elokuisen aamun vasta sarastaessa. Auto on pakattu täyteen silmälaseja ja muita näöntarkastukseen tarvittavia välineitä.

Koululla odottaa viitisentoista ihmistä. He istuvat varjossa puiden alla, mutta nousevat ilahtuneina ylös nähdessään World Visionin auton saapuvan pihaan.

- Olen kävellyt läpi yön, jotta ehtisin ajoissa, 43-vuotias Sivilin Birir kertoo. Tulin tänne, koska en näe kunnolla. Viime vuonna en vielä tiennyt suomalaisoptikoiden tulosta, mutta nyt tiedän. Olen nähnyt, miten onnellisiksi ihmiset ovat tulleet, kun he taas näkevät. Haluan kokea saman, Sivilin jatkaa.

- En näe mitään. Minulla on ollut ongelmia noin kaksi vuotta, kertoo puolestaan 60-vuotias Andrea Sawe Maiyo.
Andrea aloitti kävelymatkansa kohti Cheborororwan koulua jo kymmeneltä edellisenä iltana.

- Viime vuonna saavuin liian myöhään. Tänä vuonna halusin olla ajoissa. Toivoisin taas näkeväni. Haluaisin nähdä lapseni ja perheeni, Andrea selittää.
Muiden tarinat ovat samankaltaisia. Jotkut ovat tulleet polkupyörillä, mutta suurin osa on kävellyt koululle jopa 20 kilometrin matkan.

Laseja ja leikkauksia

Rekisteröintitoimien jälkeen jonossa olevat siirtyvät yksitellen eteenpäin näöntarkastukseen. Kohta on Sivilinin vuoro.
- Minua jännittää, mutta en pelkää, hän sanoo juuri ennen kuin hän astuu optikon eteen.

Tarkastuksen jälkeen Sivilin saa lasit ja hänen kasvoilleen nousee leveä hymy.
- Nyt näen taas lukea. Minulla on yhdeksän lasta ja minun on ollut vaikeuksia hoitaa heitä, koska näköni on huono. Nyt kun näen paremmin, kaikki on helpompaa. Olen todella onnellinen ja oikein kiitollinen avusta, Sivilin sanoo.
Andrean kohdalla lasit eivät valitettavasti poista koko ongelmaa, sillä hänen silmissään todetaan kaihi.
- Näin pitkälle edennyt kaihi on Suomessa harvinainen. Meillä kaihi huomataan yleensä paljon varhaisemmassa vaiheessa, suomalainen silmälääkäri Nina Hintikka toteaa.
Andrean hoidosta päätetään seuraavana päivänä.

Apua monelle

Ihmisiä kerääntyy Cheborororwan koulun pihalle vauhdilla: päivän mittaan miltei 300. Hälinää ja iloista puhetta kuuluu joka puolella. Rekisteröintiä, näöntarkastuksia, odotusta, lääkärintarkastuksia. Toiset tarvitsevat vain lukulasit, toisille annetaan sekä lukulasit että kaukolasit. Kaikilla on oma tarinansa, ja iloisia ilmeitä on paljon.

Silmälasihankkeen paikallinen vetäjä Tomas Sangut tervehtii lämpimästi jonossa istuvaa vanhempaa herraa.
- Hän on käynyt leikkauksessa viime vuonna, Tomas selittää.
- Vasen silmäni leikattiin viime vuonna. Sillä näen nyt mainiosti, mutta oikea silmäni ei toimi yhtä hyvin. Nyt haluaisin tarkistuttaa silmäni, sillä luulen, että tarvitsen lukulasit, John Kibet sanoo.

John kertoo elämänsä muuttuneen tyystin leikkauksen jälkeen.
- Ennen en voinut hoitaa eläimiäni enkä osallistua viljelemiseen. Nyt kun näen, voin osallistua tilan töihin. Voin myös nähdä perheeni ja sen, kuinka kauniita he kaikki ovat, John iloitsee.

Jonossa istuu myös pieni tyttö äitinsä kanssa. Tyttö on surullisen näköinen; välillä hän nostaa hihan peitossa olevan kätensä kasvoilleen ja hieroo silmiään. Äiti kieltää tyttöä.
- Virginia on 5-vuotias ja hänellä on pitkään ollut ongelmia silmien kanssa. Ne valuvat koko ajan, eikä hän näe kunnolla, äiti kertoo.
Seuraavaksi on Virginian vuoro. Hän istuu äitinsä syliin optikon eteen ja hänen ilmeensä kertoo, että tilanne on jännittävä. Onneksi tarkastus on pian ohi ja sopivat lasit löytyvät. Tytölle annetaan mukaan myös silmätippoja, ja äitiä ohjeistetaan laittamaan niitä tytön silmiin aamuin illoin.

- Minua pelotti, mutta nyt olen iloinen, Virginia hymyilee ujosti tarkastuksen jälkeen tilanteesta vielä hieman hämmentyneenä.
Meibekistä malli muille
Hetkeä myöhemmin paikalle saapuu Meibekin alueen kansanedustaja Margaret Kamar.

- Aikaisemmin Meibeki oli hyvin haastava alue, mutta nyt sitä voidaan pitää esimerkkinä muille alueille. Haluan kiittää World Visionia, suomalaisoptikoita ja meibekiläisiä. Olette tehneet hienoa työtä, kansaedustaja sanoo vieraillessaan huoneessa, jossa optikot tekevät näöntarkastuksia.
Iloinen ja vilkas toiminta jatkuu aamuyhdeksästä iltakuuteen, ja silmälaseja jaetaan päivän aikana yhteensä 173 paria. Optikot, lääkärit ja terveydenhoitajat pitävät vain lyhyitä taukoja. Edes ohimenevät sadekuurot eivät lannista tunnelmaa. Kuivuudesta kärsivällä alueella asuvat ihmiset iloitsevat sateesta ja sen pisaroista, jotka heilläkin on nyt mahdollisuus nähdä.