Patsaat valmistuvat Mestarin työpajalla


Kolumbian pohjoisrannikolla, Paraison kaupungissa vähävaraiset tai työttömät naiset ja nuoret opettelevat patsaiden tekoa Corean perheen työpajassa.

Työpaja on menestys, sillä se on antanut uutta toivoa 200 perheelle seitsemän vuoden ajan. Aloittelevat taitelijat ansaitsevat pajalla lisätuloja perheelleen. He esimerkiksi suunnittelevat, valavat, maalaavat ja markkinoivat patsaita. Pajan nuorimmaiset ovat 12-vuotiaita, jotka osallistuvat harjoituskurssille ennen töiden aloittamista. 16–17-vuotiaat voivat työskennellä vanhempiensa suostumuksella.

Työkokemusta alalla kartuttanut Edilberto Correa vetää työpajaa, jota kutsutaankin “Mestarin työpajaksi”.

– Tänne tulevat ihmiset ovat haavoittuvaisia, sillä heidät on saatettu karkoittaa muualta tänne ja heillä ei ole juuri mitään. Apu, jonka he ovat täältä saaneet, on auttanut heitä rakentamaan kodin tai kunnostamaan sitä. Tämä on nuorille hyvä vapaa-ajan viettopaikka, Edilberto miettii.

World Vision tukee työpajan toimintaa auttamalla kuluissa, markkinoinnissa ja työturvallisuudessa. Järjestö antaa taitelijanaluille neuvoja, miten he voivat olla yhteydessä tahoihin, jotka mahdollisesti kehittävät liikeideoita eteenpäin. Myös Edilberto on tyytyväinen järjestön tukeen.

– Järjestö antaa eväitä kansalaisten osallistumiseen ja rohkaisee nuoria menemään eteenpäin.

Patsaiden teko ammatiksi

Rahallisen tuen lisäksi työpaja tarjoaa paikallisille sosiaalisen turvaverkoston, jossa ollaan yhtä perhettä. Työn jälki on kaikkien vastuulla, mikä motivoi taiteilijanalkuja.

– Eniten nautin täällä muiden seurasta. Olen saanut päätökseen ohjelmistosuunnittelijan opintoni, jotka liittyvät tähän työhön. Tämä on mahdollisuus, josta olen todella onnellinen, 20-vuotias Keren kertoo.

26-vuotias Jorge Rodriguez on yksi työntekijöistä, joka sai Mestarin työpajasta uutta voimaa koko elämäänsä. Nyt hän on ollut mukana toiminnassa seitsemän vuotta ja auttanut myös pajan muita aikuisia ja lapsia.

– Harjoituskurssin käyminen ja työskentely täällä avasivat minulle mahdollisuuden opiskella yliopistossa insinööriksi. Työpajasta ansaituilla tuloilla pystyn maksamaan opiskelukulut. Olen oppinut täällä suunnittelu- ja koristelutyötä. Haluan kehittyä ammattilaiseksi.

Mestarin työpaja toimii Suomen World Visionin Nace La Esperanzan ohjelma-alueella. Ohjelmassa tuetaan lasten ja nuorten koulutusta, vapaa-ajan ryhmiä sekä perheiden terveyttä ja toimeentuloa.

Alkuperäinen teksti ja kuvat: Astrid Zacipa/World Vision
Käännös: Emilia Rodriguez