”Pidämme heikoimpien puolia ja käräytämme keinottelijat”

Virkamiehet oikeuteen, opettajat töihin ja vammaisille työkyvyttömyyseläkettä. Kaikkia nämä Hoshangabadissa Intian maaseudulla kummien ansiosta tapahtuneet muutokset eivät ole miellyttäneet, ja aktiivisia kansalaisia on jopa pahoinpidelty heidän vaatiessaan yhteisölleen kuuluvia oikeuksia. Mutta miksi kansalaisvaikuttaminen on joidenkin mielestä niin vaarallista?
 
Hoshangabad on pienten maaseutukylien täplittämä alue Keski-Intiassa. Pitkien taipaleiden takana asuvat ihmiset elävät niukasti maataloudesta, ja harva aikuinen on käynyt koulua ala-astetta pidempää. Monella tapaa elämää on eletty samalla tavoin jo sukupolvien ajan, ja jokainen on tiennyt oman paikkansa. Vaan eipä enää.
 
- World Vision aloitti kummien tuella alueen kylissä kansalaisvaikuttamisryhmien kokoamisen ja kouluttamisen tämän vuosikymmenen alkupuolella. Ryhmät ovat vahvasti miesvoittoisia, mutta niihin on onneksi uskaltautunut mukaan aina myös jokunen nainen. Koulutuksissa heille on kerrottu mm. siitä millaisia oikeuksia heille kuuluu ja mitä heidän on lupa odottaa: että opettajien pitää olla paikalla koulussa opetuksen aikana, kouluruuan pitää olla sovitun mukaista, että vammaiset ovat oikeutettuja valtion maksamaan pieneen työkyvyttömyyseläkkeeseen, ja että uudet rakennettavat terveyskeskukset, koulut ja tiet pitää tehdä laadukkaasti, kertoo Intian kehitysyhteistyöohjelmista Suomen World Visionilla vastaava Saara Nokelainen
 
Kansalaisvaikuttaminen ei ole kaikkien mieleen
 
Kuvassa valkoisessa raitapaidassa seisova Prakash Daningan kylästä on osa kylänsä kansalaisvaikuttamisryhmää ja on kokenut fyysistä väkivaltaa puolustaakseen kyläläisten oikeuksia.


 
- Vuonna 2012 World Vision antoi meille koulutusta kansalaisvaikuttamiseen, ja olin tosi innoissani: nyt alkaa tapahtumaan. Työllistämisohjelmat ja teiden rakentaminen eivät toimineet hyvin kylässäni, ja Intian Right to Information -lakia hyödyntäen jätin valituksen asiasta päättäjille. Tämä ei kuitenkaan sopinut kaikille, ja tulin hakatuksi.  Sen jälkeen olin vuoden ihan hiljaa, mutta sitten keräsin ryhmän uudelleen kasaan, ja tällä kertaa sain mukaan myös kylän vaikutusvaltaisia asukkaita. Porukalla haastoimme paikallisjohtajat oikeuteen työllisyysohjelman varojen kavaltamisesta. Lisäksi ryhmämme valvoo rakennettavan terveyskeskuksen rakennustyön laatua, varhaiskasvatuskeskuksen aukioloa, valtion asumistuen jakoa sekä opettajien paikallaoloa kouluissa, Prakash kertoo ylpeänä.
 
Kansalaisvaikuttaminen on väkevä työkalu, jonka voima piilee siinä, että kun omista oikeuksistaan kerran oppineet ihmiset rohkaistuvat pitämään puoliaan, he usein tekevät sen toisen ja kolmannenkin kerran. Vanhojen, hiljaa hyväksyttyjen käytäntöjen on siis muututtava.
 
- Moniin yhteisöihin on selvästi iskostunut sellainen asenne, että pidämme heikoimpien puolia ja käräytämme keinottelijat. Työn muotona tämä on erittäin tehokas ja kestävä. Kerromme ihmisille heidän lakisääteisistä oikeuksistaan, jotka kuuluisivat heille muutenkin, eli mitään uutta systeemiä tähän ei luoda. Ja kun poistumme alueelta joskus vuosien kuluttua, ihmiset tietävät jo mitä heille kuuluu, eikä heitä voida samalla tavalla johtaa harhaan kuin joskus aiemmin, Nokelainen kertoo kansalaisvaikuttamisen voimasta.
 
Kansalaisvaikuttaminen on tärkeä kehitysyhteistyön muoto, jota hyödynnämme kaikissa kummiohjelmissamme. Vietämme Facebookissa aina kesäkuun alussa Käräytä keinottelijat -teemaviikkoa, jonka aikana kerromme lisää kansalaisvaikuttamisesta. Omien oikeuksien puolustamista voit tukea liittymällä kummiksi jo tänään.