Pieni Hildah pääsi sittenkin sydänleikkaukseen

Kaksi vuotta sitten joulukuussa pienen kenialaisen Hildahin elämä oli vaakalaudalla. Sydänvikaisena syntynyt lapsi oli sinnitellyt parivuotiaaksi, mutta oli kovin heikossa kunnossa. 

Lapsen äiti Mercy tiesi, ettei heidän perheellään olisi koskaan varoja tai keinoja parantaa lasta. Sydämen kaksi reikää eivät olleet umpeutuneet Hildahin kasvun myötä, vaikka sitäkin oli toivottu. 

Nyt Hildah yski, köhi ja kuihtui. Kun Mercy näki Suomen World Visionin työntekijöiden vierailevan kotikylän terveysasemalla, hän kertoi vierailijoille perheensä ahdingosta. Se oli rohkea teko, johon harva nainen olisi pystynyt. Mutta Hildahin onni oli, että hänen äitinsä ei arastellut vieraita vaan uskalsi puhua tärkeästä asiasta. Hildahin isä Joseph työskentelee sotilaana Somalian rajalla eikä ole kotona huolehtimassa arjen asioista. Äidin oli toimittava.
 
Yhteinen ponnistus tuotti tulosta

Jotta Hildah pääsisi tarvitsemaansa sydänleikkaukseen, pistettiin pystyyn keräys. Siihen osallistuivat suomalaiset World Vision -kummit, suomalaiset ja kenialaiset työntekijät ja Hildahin kotiseudun Meibekin asukkaat.  Monet naapurit, tuttavat ja sukulaiset lahjoittivat vähästään. 

Meibekin kyläläiset tunsivat Hildahin tilanteesta yhteistä tuskaa. Meibekiin on perustettu suomalaisten kummien tuella vesiosuuskunta, jonka ansiosta suuri osa paikallisista asukkaista saa nyt puhdasta juomavettä. Asukkaat maksavat vedestä käytön mukaan pienen summan. Varoilla kunnostetaan ja laajennetaan putkistoa, mutta myös tuetaan paikallisia asukkaita äkillisissä hätätapauksissa. Vesiosuuskunta lahjoitti summan Hildahin sydänleikkausta varten. 

Perheen oli silti otettava myös pankkilaina, myytävä vuohia ja lehmiä, ennen kuin rahaa oli tarkastuksiin, leikkaukseen, hoitoihin ja lääkkeisiin tarvittava summa, 8000 euroa.

Reipas tyttö!

Hildah leikattiin Nairobissa kesäkuussa 2013. Toipuminen vei sairaalassakin kuukausia ja jatkui sen jälkeen kotona. Nyt Hilda voi erinomaisen hyvin, on kasvanut ikäisensä kokoiseksi, on vahva ja vilkasliikkeinen. 

- Edellisen kerran Hildah kävi tarkastuksessa syyskuussa, eikä mitään komplikaatioita ole ollut. Tällä hetkellä tytöllä ei ole minkäänlaista lääkitystä, ja seuraava tarkastus on vasta ensi vuoden syyskuussa, kertoo Mercy.

Tänä vuonna Hildahin perheeseen syntyi myös pikkuveli. Puolivuotias Ignatius saa nauttia kahden innokkaan isosiskon, Hildahin ja Marlinen antamasta huomiosta. 

Tärkeintä Hildahille on edelleen koulunkäynti. Keniassa on nyt meneillään Suomen kesälomia vastaava pitkä loma koulusta. 
- Jo ensimmäisenä vapaapäivänä Hildah kysyi, milloin hän taas pääsee kouluun, kertoo äiti. 

Fiksu tyttö tykkää koulusta, ja aloittaa loman jälkeen taas uuden lukuvuoden. Eniten Hildah pitää matematiikasta:

- Koska siinä saa laskea kaikenlaista, tyttö kommentoi.

Toiveena uudet kengät

Perhe odottaa mielellään joulua. Vielä ei ole tietoa, pääseekö isä mukaan joulunviettoon perheensä luokse. Tällä hetkellä tilanne isän palveluspaikalla on suhteellisen rauhallinen. Joseph matkustaa kotiin mahdollisimman usein, ehkä kerran kuussa tai kahdessa. 

Hildah perheineen käy jouluna kirkossa. – Tapana on, että rukoilemme jouluaatosta jouluaamuun, kertoo Mercy. 

Joulupäivänä perhe kokoontuu syömään hyvin ja kertomaan toisille tarinoita ja jakamaan viisauksia. 
– Jos mahdollista, hankimme lapsillemme uusia vaatteita tai kenkiä. Myös niille naapuristossa asuville, joilla ei ole ruokaa, tarjoamme syötävää joulun kunniaksi, kertoo Mercy.


teksti Pauliina Koponen
kuvat Annette Gothóni