Poika ei kelpaa kummilapseksi

Suurin osa kehitysmaan lapsen kummiksi ryhtyvistä suomalaisista haluaa tukea pieniä tyttöjä. Yli 10-vuotiaille pojille on jo käytännössä mahdotonta löytää omaa kummia.
 
– Kaikista kummia odottavista lapsista poikia on yli 20 prosenttia enemmän kuin tyttöjä, kertoo kehitysyhteistyöjärjestö Suomen World Visionin asiakassuhdepäällikkö Pauliina Koponen.

Joillakin järjestön toiminta-alueilla ilman kummia olevia poikia on kaksi kertaa niin paljon kuin tyttöjä.

– Tyttölasten syrjinnästä puhutaan oikeutetusti enemmän, sillä globaalisti tyttöjen heikompi asema on totta. Tämä viesti on tavoittanut hyvin myös tukijamme ja näkyy halussa valita kummilapseksi nimenomaan tyttö. Tasa-arvon parantamiseksi kannattaa kuitenkin tukea molempia, Koponen toteaa.

Kummien tuki käytetään kaikkien alueella asuvien lasten hyväksi eli siitä hyötyvät myös ilman kummia olevat pojat. Oma kummi on kuitenkin yksittäiselle lapselle vahva viesti siitä, että joku ajattelee ja haluaa tukea juuri minua. Kummilasten terveyttä, koulunkäyntiä ja perheen toimeentulotilannetta myös seurataan tiheämmin, mikä lisää hyvinvointia.

Poikien kokemat haasteet eroavat jonkin verran tyttöjen kohtaamista ongelmista ja liittyvät usein esimerkiksi lapsityöhön ja lasten kokemaan väkivaltaan. Suomen World Visionin toiminta-alueilla pojat siirtyvät työelämään usein jo 11–13 vuoden iässä.

– Pojille tehdään selväksi varhain, että kohta on lähdettävä hankkimaan elantoa. Tämä voi olla raskas taakka pienelle pojalle, joka on käytännössä yhä lapsi, Koponen kertoo.
 
Moni poika aloittaa työnteon koulun ohella. Se ja tuen puute vaikuttavat oppimistuloksiin. Esimerkiksi Kalpitiyan alueella Sri Lankassa varhaisteini-ikäisten poikien lukutaitoprosentti on 15 prosenttia pienempi kuin samanikäisten tyttöjen.
 
Kouluttamattomille pojille on tarjolla lähinnä epäsäännöllisiä ja huonopalkkaisia töitä. Osa joutuu lähtemään siirtotyöläiseksi pois kotiseudulta ja vaara joutua hyväksikäytön uhriksi kasvaa.
 
Suomen World Vision kummiuttaa lapsia tällä hetkellä neljässä eri maassa ja yhteensä seitsemällä eri alueella. Kummimaksuilla rahoitetaan pitkäjänteistä kehitysyhteistyötä, joka puuttuu köyhyyden syihin. Kummien tuella edistetään lasten terveyttä, ravitsemusta, koulunkäyntiä ja muita lasten oikeuksia.
 
Lisätiedot:
Pauliina Koponen
Asiakassuhdepäällikkö, Suomen World Vision
+358 50 3291605
pauliina.koponen@worldvision.fi

Suomen World Vision on lasten elinoloja ja oikeuksia edistävä kristillishumanitaarinen kehitysyhteistyöjärjestö ja itsenäinen osa maailman suurinta kummilapsijärjestöä. Kansainvälisesti World Visionin avun piirissä on 120 miljoonaa ihmistä. worldvision.fi