Raportti: Suomen World Vision auttaa tehokkaasti kaikkein haavoittuvimpia

Tuore riippumaton arviointi Suomen World Visionin kehitysyhteistyöstä julkaistiin maaliskuun lopussa. Ulkoministeriön edellyttämä arvio antaa järjestön työlle kiittävän arvosanan; työ on hyvin suunniteltua ja se keskittyy onnistuneesti poistamaan köyhyyden syitä sekä lasten hyvinvointia uhkaavia asioita kuten aliravitsemusta. 
 
Järjestö saa erityistä kiitosta siitä, että sen apu on poikkeuksellisen kustannustehokasta ja tavoittaa siitä huolimatta kaikkein haavoittuvimmat ihmiset. 
 
- Tämä kertoo, että toimimme tehokkaasti – aivan kuten lupaamme sekä tukijoille että avunsaajille. Työmme tavoittaa eniten tukea tarvitsevat ryhmät kuten esimerkiksi tytöt, yksinhuoltajat, hiv/aidsin kanssa elävät sekä vammaiset lapset ja aikuiset, toteaa Suomen World Visionin humanitaarisen avun ja julkisen rahoituksen päällikkö Miikka Niskanen.
 
Raportissa arvioidaan, että kokonaisuudessaan World Vision työ vaikuttaa ainakin 850 000 ihmisen elämään. Suoria hyödynsaajia on noin puolet tästä.
 
Tukea ja työkaluja kehittää omaa kotiseutua
 
Arviointi kertoo, että järjestön tuella tehtävä työ on kestävää. Yhteistyötä tehdään alusta asti tiiviisti paikallisten viranomaisten ja muiden toimijoiden kuten koulujen ja klinikoiden kanssa. 
 
- Innostamme ja autamme ihmisiä perustamaan erilaisia yhdistyksiä kuten esimerkiksi lastensuojelu- ja säästöryhmiä sekä osuuskuntia. Ne jatkavat kotiseutunsa kehittämistä sitten, kun World Visionin työ päättyy.
 
Kehitysyhteistyössä painottuu ihmisten omien voimavarojen kasvattaminen ja esimerkiksi Citizen Voice and Action -lähestymistapa. 
 
- Käytännössä se tarkoittaa, että annamme ihmisille työkaluja seurata viranomaisten toimintaa ja vaatia heille lain mukaan kuuluvia palveluja. Koulutamme aikuisia ja lapsia perusoikeuksista ja luomme toimivia yhteyksiä kansalaisten ja viranomaisten välille, Niskanen kertoo. 
 
Raportti antaa myös suosituksia siitä, mihin keskittyä tulevaisuudessa. 
 
- Jatkossa kartoitamme mahdollisuuksia lisätä kaupunkien slummeissa tehtävää työtä. Toinen kehityskohde on ilmastonmuutoksen torjunta ja sen vaikutuksiin sopeutuminen.
 
Apu menee perille vaikeissakin olosuhteissa
 
Ulkoministeriön ohjelmatukea saavien järjestöjen työstä on valmistumassa myös toinen laaja arvio. Siinä tarkastellaan paitsi Suomen World Visionin kehitysyhteistyön myös humanitaarisen työn tuloksia ja vaikuttavuutta. 
 
Myös tämä selvitys toteaa, että järjestöjen työ vastaa ihmisten tarpeisiin. Apu menee perille myös hauraissa valtioissa ja vaikeissa toimintaympäristöissä. Lopulliset tulokset julkaistaan myöhemmin keväällä. 
 
- Nämä arvioinnit ovat erittäin tärkeitä, sillä ne antavat paitsi meille myös kummeille ja muille tukijoille tutkittua tietoa siitä, että työmme on tuloksellista. Samalla ne antavat meille työkaluja kehittää työtämme edelleen, Niskanen toteaa.