Ravintolapäivänä ruokaa Suomeen ja Saheliin

Kolmekymppiset siskokset Sanna Räisänen ja Laura Helkala ruokkivat monta ihmistä ravintolapäivänä Vintti-ravintolassaan. Vatsantäytettä saatiin niin Suomeen kuin Saheliin, sillä siskokset lahjoittivat 400 euron myyntituoton Afrikassa ruokapulasta kärsivien lasten ja heidän perheidensä avustamiseen.

Ravintolapäivä on ruokakarnevaali, joka on noussut nopeasti monen tietoisuuteen. Nykyään jo neljä kertaa vuodessa vietettävänä ravintolapäivänä voi kuka tahansa ryhtyä ravintolan pitäjäksi päivän ajaksi.

– Marraskuun 17. päivä sopi meille hyvin. Sahelin alueen maissa avuntarve on iso, mutta kriisi ei ole ollut kovin paljoa esillä. Aihe sopii ruokapäivän teemaan ja halusimme muistuttaa, että avuntarve ei ole kuivuudesta kärsivillä alueilla hävinnyt, kiteyttää Räisänen.

Ravintola Vintti tarjosi soppaa ja sumpit

Helsingin Toukolaan kerrostaloyhtiön ullakkokerrokseen nousi ravintola Vintti. Koristus rakentui jouluvaloista ja kalusteet kannettiin kotoa. Paljaat tiiliseinät tarjosivat jouluvalaistuksessa tunnelmalliset puitteet. Menu koostui suppilovahverokeitosta ja saaristolaisleivästä sekä puolukkapiirakasta ja kahvista. 

Kolme ravintolanpitoa edeltävää iltaa kului leivontatalkoissa. Sienisato oli kerätty syksyn aikana Hämeenlinnan ja Sipoon lähettyviltä. Mukana siskosten kanssa talkoissa oli muitakin, sillä apukokkeina hääräsivät kumpaisenkin puolisot ja raaka-aineita sponsoroi Arabianrannan M-kauppias.

Soppaa kului 25 litraa, eikä sitä jäänyt yli. Porukka löysi paikalle pääasiassa ravintolapäivän facebook-sivujen kautta. Perinteisiä porrasilmoituksiakin jaettiin.
Väkeä kävi Vintillä tasaisesti koko neljän tunnin aukiolon ajan. Keräystulokseen ja päivän antiin olivat kaikki tyytyväisiä.

– Todennäköisesti osallistumme kesällä taas ravintolapäivään, ehkä lapsuudenkodissa Varkaudessa, ja lahjoitamme tuotot johonkin avustuskohteeseen.  Ensimmäisellä kerralla oli vähän hankala arvioida ruokamääriä. Onneksi ei tarvitse syödä koko vuotta suppilovahverosoppaa, naurahtaa Sanna. 

Monta tapaa auttaa

Myyntitulojen lisäksi useampi asiakas sujautti vaihtorahansa ravintola Vintin keräyslippaaseen. Innostuipa muutama asiakas ryhtymään spontaanisti World Vision -kummiksi. Ravintolapäivä on hieno esimerkki siitä, että on monta tapaa auttaa kehitysmaiden lapsia.

Seuraavaa ravintolapäivää vietetään 17.2.2013.

Lue aiemmin julkaistuja uutisia Sahelista:

Kuvia Sahelista (6.8.2012)

Lapsimorsiamet – näkymättömät uhrit (5.7.2012)

World Vision Sahelissa (12.6.2012)

Suomen World Vision aloittaa keräyksen Saheliin (4.5.2012)

Teksti: Krista Lamminen