Ruoan hinnan nousu näkyy kenialaisten arjessa

World Vision on huolissaan ruokakriisin vaikutuksista etenkin lapsiin. Järjestö on myös yksi merkittävistä ruoka-avunjakajista maailmassa. Elintarvikkeiden hintojen kohoaminen pahentaa muiden tekijöiden ohella kehitysmaiden lasten ja perheiden tilannetta. Ruoan hinnan nousu näkyy jo nyt kenialaisten arjessa.

”Ruoasta tulee olemaan pulaa, koska arvellaan, että alkuvuoden levottomuuksien takia on viljeltävästä pinta-alasta istutettu vain 40 % North Riftin alueella, joka tunnetaan Kenian vilja-aittana. Myös huhti- ja toukokuussa yleensä tulevat pitkäaikaiset sateet ovat tänä vuonna jääneet tulematta”, kertoo Suomen World Visionin Kenian ohjelmavastaava Ulla Tervo, joka palasi eilen Keniasta seurantamatkalta Suomeen.

Hinnat ovat moninkertaistuneet

Lannoitteiden hinnat maassa ovat niin korkeita, ettei alkuvuoden väkivaltaisuuksista kärsineillä perheillä ole varaa ostaa niitä. Eläinten hinnat ovat puolestaan alhaiset, eivätkä karjanostajat liiku entiseen tapaan maaseudulla. Näin viljelijöiltä jää saamatta käteinen raha, jolla ostaa ruokaa.

”Ruoan hinta on jo kohonnut tuntuvasti, sillä nyt 20 kilon maissisäkin ostamiseen tarvitaan 2 vuohta, eikä yksi säkki riitä kymmenhenkiselle perheelle kuin viikoksi”, jatkaa Ulla Tervo.

Esimerkiksi Sookin alueella 90 kg:n maissisäkki maksoi aiemmin 800 shillinkiä (8,20 €), mutta nyt hinta on kivunnut 2000 shillinkiin (20,50 €). Papujen hinta on puolestaan viisinkertaistunut.

”Siellä missä ruoka on vähissä, ovat ihmiset siirtyneet äärimmäisiin selviytymiskeinoihin. Perheissä keitetään villejä hedelmiä jopa 12 tuntia, jotta myrkky saadaan haihdutettua”, lopettaa Tervo.

Avustusresursseja lisättävä

World Vision vetoaa lahjoittajamaiden hallituksia kasvattamaan avustusresurssejaan Maailman ruokaohjelman (WFP) 480 miljoonan euron vajeen kattamiseksi. Toimintanopeus on nykyisessä tilanteessa ratkaisevaa, sillä ennaltaehkäisy on huomattavasti tehokkaampaa ja edullisempaa kuin aliravitsemuksen vaatima hoito.

Suomen World Visionin toteuttamissa aluekehitysohjelmissa maatalouden vahvistamiseen ja toimeentulon parantamiseen kiinnitetään jatkuvaa huomiota. Konkreettisina toimenpiteinä esimerkiksi eroosion ehkäiseminen, terassointi, puiden istuttaminen ja vedenjakelun kehittäminen parantavat pitkäkestoisesti ruokaturvaa ja selviämismekanismeja yllättävissä tilanteissa.

Lahjaksi lehmä -verkkokaupan kautta voi lahjoittaa ruokakorin tai vesiputkea kehitysmaihin.

Myös ruoan hinnan nousua pohditaan Keniassa yhteisissä kokouksissa.
 

Taustaa ravitsemuksesta maailmanlaajuisesti

  • Maailmanpankin arvion mukaan 100 miljoonaa ihmistä on vaarassa joutua syvemmälle köyhyyden kierteeseen viimeaikaisen elintarvikkeiden hinnannousun seurauksena. Kymmenesosa heistä on alle 5-vuotiaita lapsia.
  • Aliravitsemus on jo nykytilanteessa vähintään osasyynä yli 3,7 miljoonan alle 5-vuotiaan lapsen kuolemaan vuosittain. Riittämätön ravinto on hidastanut 147 miljoonan alle kouluikäisen lapsen kehitystä kehitysmaissa. Aliravitut lapset kärsivät myös muita useammin keuhkokuumeesta, malariasta ja tuhkarokosta sekä kuolevat niihin.
  • Ruokakriisi pahentaa ahdinkoa köyhimmissä maissa.