Ruokapula Keniassa koskettaa etenkin lapsia

Vakava ruokakriisi koettelee Kenian luoteis- ja pohjoisosia ja jopa neljännes koko maan väestöstä kärsii ruokapulasta. Aliravitsemus on kohtalokasta erityisesti pienille lapsille, joiden kehitys on herkässä vaiheessa. 

Keniassa nälänhädästä kärsii noin neljä miljoonaa ihmistä ja ruokapulasta jopa kymmenen miljoonaa. Maan luoteisosassa sijaitsevassa Baringossa kriisi on ollut pitkään erittäin vaikea ja tilanne on entisestään pahentunut. Nälästä kärsivien määrä on puolessa vuodessa lähes kaksinkertaistunut. Nyt 70 000 ihmistä tarvitsee ruoka-apua.

Baringossa on ruoanpuutteen lieventämiseksi turvauduttu humanitaariseen apuun. Ilman sitä pitkäkestoisen kehitysyhteistyön tulokset ovat vaarassa.

Ruokapula monen syyn summa

Ilmastonmuutos on tehnyt sateista satunnaisia ja arvaamattomia ja vaikeuttanut viljelyä. Monin paikoin sadot on menetetty useita kertoja peräkkäin. Baringon alueella on syntynyt noidankehä, koska sateet ovat jääneet tulematta, siemenet kylvämättä ja sato saamatta. Sekä ihmiset että eläimet kärsivät ruoan puutteesta.

Samaan aikaan hinnat ovat nousseet, esimerkiksi maissisäkin hinta on kolminkertaistunut hyvin lyhyessä ajassa. Ääritilanne ajaa epätoivoisiin tekoihin: karjavarkaudet ovat yleistyneet, joten varakaskin perhe voi yhdessä yössä menettää koko omaisuutensa. 

Aliravitsemus kohtalokasta

Aliravitsemus on uhka etenkin pienille lapsille.
– Alle 2-vuotiaiden fyysinen ja psyykkinen kehitys on herkimmillään. Heillä ravintoaineiden puute johtaa myöhempiin ongelmiin ja vastustuskyvyn heikentyminen voi olla kohtalokasta, sanoo erityisasiantuntija Ulla Tervo Suomen World Visionilta.

– Lapsi muuttuu apaattiseksi ja flegmaattiseksi, eikä jaksa iloita, leikkiä tai edes puhua. Aliravituille lapsille annetaan erityisravintona pähkinätahnaa, joka palauttaa heidän toimintakykynsä hyvin nopeasti.

Baringon alueella ruokapulaa lievitetään perinteisellä ruoanjakelulla ja kouluruokailulla. Lisäksi lapsille on erityinen ravitsemusohjelma, jossa on kerrallaan satoja vakavasti lisäravinnon tarpeessa olevia lapsia. Yli 400 lasta on jo saatu palautettua takaisin normaalipainoiseksi.

– Haluamme lisätä lapsille järjestettävää ruokailua siten, että apu ehtii perille ennen kuin aliravitsemus muuttuu vakavaksi. Kouluruokailun lisäksi teemme paljon työtä sanitaation ja hygienian kohentamiseksi. Kouluille ja terveyskeskusten yhteyteen on rakennettu kymmeniä vessoja ja toimitettu vesitankkeja, joilla kerätään katoilta sadevesi talteen. Näin saadaan puhtaampaa vettä käsienpesuun ja muuhun käyttöön. 

Tulevaisuudessa kajastaa toivo

Haasteista huolimatta toivoa ei Baringossa ole silti menetetty. Avustustoiminta jatkuu, ja monet tahot osallistuvat siihen. Yksityishenkilöiden lisäksi esimerkiksi Suomen ulkoasiainministeriö tukee World Visionin humanitaarista avustustyötä. Baringolaisille on lahjoitettu kotieläimiä ja hedelmäpuita sekä kuivuutta kestäviä viljalajikkeita. Paikalliset ovat myös saaneet tietoa tehokkaammista viljely- ja kastelujärjestelmistä.

– Eniten toivotaan suotuisasti alkaneiden sateiden jatkumista, jotta ruoho ja vihannekset kasvavat. Alueelle on kylvetty ravitsevaa pinaatin kaltaista skumakvik-vihannesta, josta saadaan muutamassa kuukaudessa sato. Ruoka-apua saadaan tulevaisuudessa siis omista pelloista, jos sateet jatkuvat. Avustustyössä on kuitenkin vielä paljon työsarkaa ja jokainen voi osallistua operaatioon katastrofilahjoituksen tai eettisten lahjojen kautta, Tervo toteaa.


Lisätietoja:
Ulla Tervo, erityisasiantuntija
Suomen World Vision
puh. (09) 6818 3070
ulla.tervo@worldvision.fi
www.worldvision.fi

  • Oikeus ruokaan on ihmisoikeus, YK:n ihmisoikeuksien julistus, artikla 25 (1948)
  • Maailmassa menehtyy lapsi joka kuudes sekunti puutteellisen ravinnon takia.
  • World Vision avustaa kaikissa maailman mittavissa humanitaarisissa operaatioissa ja avustusjärjestöllä on keskeinen rooli Euroopan Unionin humanitaarisessa yhteistyössä. 
  • The World Association of Non-Governmental Organisations (kansalaisjärjestöjen maailmanliitto) on myöntänyt World Visionin humanitaariselle avustustyölle kansainvälisen palkinnon, jonka järjestön presidentti Kevin Jenkins vastaanottaa Manilassa 9.12.2009.
  • Suomen World Vision kerää varoja avustustyöhön Baringossa, lue lisää Baringon tilanteesta: www.katastrofi.fi

Katso kuvasarja

Kuuntele radio: Ilmastonmuutos koettelee kehitysmaiden lapsia