Sadattuhannet syyrialaislapset eivät pääse kouluun

Libanoniin paenneista syyrialaislapsista vain kolmasosa käy peruskoulua ja ainoastaan kaksi prosenttia suorittaa toisen asteen tutkintoa. Lähes kahdesta miljoonasta lähinnä naapurimaihin paenneesta syyrialaisesta yli puolet on lapsia.

– Mitä pidempään nämä lapset ovat poissa koulusta, sitä vaikeampaa on enää palata sinne. Kolmatta vuotta jatkuva Syyrian konflikti on tuhoamassa näiden lasten tulevaisuuden, varoittaa Suomen World Visionin varatoiminnanjohtaja Anne Pönni.

Kun koulunkäynti keskeytyy, myös riski joutua hyväksikäytön uhriksi kasvaa. Vieraissa oloissa ja epävarmuudessa lapset päätyvät helpommin esimerkiksi lapsityöhön tai liian varhaiseen avioliittoon.

Pakolaisuus vaikeuttaa koulunkäyntiä monin tavoin. Taisteluiden takia opinnoissa on saattanut olla kuukausien tauko jo Syyriassa. Traumaattiset kokemukset vaikeuttavat keskittymistä, ja monella naapurimaihin päätyneellä lapsella on ongelmia seurata osin ranskan- tai englanninkielistä opetusta.

Kehitysyhteistyöjärjestö World Vision pyrkii auttamaan pakolaislapsia järjestämällä tuki- ja lisäopetusta. Lisäksi järjestö järjestää psykososiaalista tukea ja ylläpitää pakolaisleireillä lapsiystävällisiä tiloja. Esimerkiksi Libanonissa yli 1400 lasta on osallistunut näiden tilojen aktiviteetteihin.

– Syyrialaislapset ovat kokeneet ja nähneet asioita, joita kenenkään ei pitäisi kohdata. Avun tarve on valtava, ja kouluun pääsyn tukeminen on yksi tärkeä osa hätäaputyötä, Pönni painottaa.

Taustaa:

  •     Lähes kahdesta miljoonasta naapurimaihin paenneesta syyrialaisesta yli puolet on alle 18-vuotiaita
  •     Syyrian rajojen sisällä on arvioiden mukaan 3,1 miljoonaa lasta, jotka tarvitsevat humanitaarista apua
  •     World Vision on tähän mennessä tavoittanut yli 240 000 avuntarvitsijaa Syyriassa ja naapurimaissa
  •     19.8. vietetään maailmanlaajuista humanitaarisen avun päivää

Suomen World Visionin katastrofikeräys Syyriaan on käynnissä:

Keräystili: FI 45 8000 1301 821725, viite 239842
Verkkolahjoitus: www.worldvision.fi/katastrofiapu